Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Real.gr

«Οι απομιμήσεις είναι κακές αντιγραφές» τονίζει σε συνέντευξή του στο Real.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και δηλώνει «θερμός υποστηρικτής της επένδυσης στη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους».

  • Real.gr
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Real.gr
«Θερμός υποστηρικτής της επένδυσης στη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους» δηλώνει στο Real.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά υπενθυμίζει εμμέσως στον Ευ. Βενιζέλο ότι «τα πράγματα είναι καθαρά» και ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελούν «αντικείμενο αξιολόγησης και κριτικής απ΄ όλους τους πολίτες».

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός απαντά ότι «όπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι και στην ιστορία και στην πολιτική οι απομιμήσεις είναι συνήθως κακές αντιγραφές».

Η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Real.gr έχει ως εξής:

Μπορεί να σωθεί η χώρα κ. Χρυσοχοΐδη; Είστε αισιόδοξος από την προεκλογική συμπεριφορά των αρχηγών των κομμάτων;

κ. Σκουρή, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την βασική προϋπόθεση για την εθνική μας ανάκαμψη. Ζητούν από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για το καλό της χώρας. Ζητούν από το πολιτικό σύστημα τη συγκρότηση μίας αποτελεσματικής και αποφασισμένης κυβέρνησης, με τη μέγιστη δυνατή εκλογική και κοινωνική πλειοψηφία, που θα προχωρήσει από κοινού με την Ευρώπη στην αναθεώρηση των πιο δυσμενών μέτρων και στόχων του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την ανακούφιση των πιο αδύναμων, θα αποκαταστήσει κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, θα επιβεβαιώσει την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και θα προωθήσει την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου κοινωνικά δίκαιων μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία για τον τερματισμό της ύφεσης και την αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου χωρίς ελλείμματα και εξαρτήσεις. Είναι ώρα εθνικής ομοψυχίας και συνεργασίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου. Άλλος ένα γύρος ανώφελων διχασμών, δημαγωγίας και ασυνάρτητων αντιπαραθέσεων θα αποτελέσει ένα μοιραίο εθνικό λάθος.

Και η Ευρώπη; Ήρθε η ώρα της αλήθειας;

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Η μεγάλη πίεση που δέχεται π.χ. η Ισπανική οικονομία επιβεβαιώνει το ζήτημα του συστημικού κινδύνου και των δομικών, θεσμικών αδυναμιών της ευρωζώνης. Βρισκόμαστε στο στάδιο μεγάλων πολιτικών και θεσμικών διεργασιών για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι αντικειμενικές οικονομικές συνθήκες και το νέο πλαίσιο συσχετισμών στον πυρήνα της Ε.Ε. μετά την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία θέτουν σε κίνηση το ευρωπαϊκό σύστημα. Στο επόμενο διάστημα θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη θεσμική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, για τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης και για τον κρίσιμο ρόλο της ανάπτυξης. Το μεγάλο εθνικό στοίχημα της Ελλάδας είναι να είμαστε εκεί, να έχουμε λόγο, να είμαστε παρόντες στις νέες ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ; Και ο Αλέξης Τσίπρας ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου;

Όπως και στη καθημερινή ζωή, έτσι και στην ιστορία και στην πολιτική οι απομιμήσεις είναι συνήθως κακές αντιγραφές. Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα στις κρίσεις και στις συγκρίσεις που κάνουμε, προσεκτική ανάγνωση των ιστορικών στιγμών, των συμφραζομένων σε κάθε εποχή και του φορτίου των αξιών, της πορείας, των ιδεών και των έργων κάθε προσώπου, κάθε κόμματος και κάθε κινήματος. Αναμφίβολα, η άνοδος της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική.

Οι επιπτώσεις της κρίσης, τα σκληρά και συχνά άδικα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής που επιβαρύνουν πολιτικά και ηθικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι διαχρονικές κυβερνητικές αστοχίες του «δικομματισμού» έχουν στρέψει σημαντικό μέρος του κόσμου στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πήχης της υπευθυνότητας και της συναίσθησης των κινδύνων που διατρέχουμε δεν έχει ανέβει ανάλογα. Η επιλογή της δημαγωγίας, οι επικίνδυνες υποσχέσεις, η εμφανής απροθυμία συνεργασιών και η υποστήριξη των πιο κακών πτυχών του μεταπολιτευτικού παρελθόντος δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν συγχρονίζεται καθόλου με τις σύγχρονες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Τι πρέπει να γίνει ώστε το ΠΑΣΟΚ να μη μοιάζει με μουσείο μετεκλογικά, όπως είπατε πρόσφατα;

Αυτή τη στιγμή το γενικό συμφέρον υπαγορεύει να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες, να μιλήσουμε απλά και αληθινά, να υπηρετήσουμε το αίτημά τους για εθνική συνεργασία και να διαδραματίσουμε τον πιο θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για τη χώρα από τις 18 Ιουνίου και μετά.

κ. Σκουρή, το ΠΑΣΟΚ έχει δεχτεί ένα ισχυρό εκλογικό πλήγμα. Όμως κουβαλά ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο που δεν έχει διαγραφεί από το μυαλό, τα βιώματα και τη συνείδηση των ανθρώπων. Γεννήθηκε ως ένα μαζικό, λαϊκό κοινωνικό ρεύμα ιδεών και ανθρώπων και ως ο κεντρικός εκφραστής της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης διαμόρφωσε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση της Δημοκρατίας, στην πολιτική έκφραση των πιο αδύναμων, στην κοινωνική άνοδο των φτωχών και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και στην ισχυροποίηση τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Αυτή η ιστορική κληρονομιά είναι η πρώτη ύλη της πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης στο πλαίσιο των νέων συνθηκών και λαϊκών αναγκών.

Συνομήλικος του προέδρου, πάντως. Αισθάνεστε ότι είστε απόστρατος ή περιττός στο ΠΑΣΟΚ;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οποιαδήποτε απόπειρα μίας ουσιαστικής πολιτικής και ιδεολογικής ανασυγκρότησης προϋποθέτει ένα γενναίο και μαζικό άνοιγμα σε νέα ρεύματα ιδεών και σε νέους ανθρώπους. Είμαι θερμός υποστηρικτής της επένδυσης στη νέα γενιά και στις φρέσκιες ιδέες. Πρέπει να σας πω ότι, αυτή ήταν μία βασική μου αρχή στον τρόπο που άσκησα δημόσια πολιτική μέχρι τώρα.
κ. Σκουρή, στην πολιτική τα πράγματα είναι καθαρά. Ο τρόπος που ασκούμε πολιτική, το έργο που προσφέρουμε στη χώρα, η δημόσια συμπεριφορά μας, οι ιδέες που διατυπώνουμε και, βέβαια, ακόμα και τα λάθη που πράττουμε είναι αντικείμενο αξιολόγησης και κριτικής από τους ίδιους τους πολίτες.

Για να καταλάβω και τη θέση σας. Στις 18 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει και σε ποια κυβέρνηση; Ή μπορεί να επιτρέψετε τρίτες κάλπες;

Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα. Απευθύνεται με ειλικρίνεια στους πολίτες και ανταποκρίνεται στη μεγάλη τους επιθυμία να δουν μία εθνική συνεργασία που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει εκλογική δύναμη ικανή να του δώσει τη δυνατότητα να έχει ένα ισχυρό λόγο και ρόλο στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, ώστε να διαμορφωθεί μία ισχυρή, εθνική, ενωτική και προοδευτική πλειοψηφία, που θα αποτυπώνεται σε εκλογικούς, κοινωνικούς και βουλευτικούς όρους. Για το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι το εθνικό διακύβευμα για να κρατηθεί όρθια η χώρα και γι΄αυτό αγωνίζεται.

Η εγκληματικότητα λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις. Και η «Χρυσή Αυγή» κατηγορείται ότι δέρνει μετανάστες…

κ. Σκουρή, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η μάχη για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ειδικά μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, απαιτούν σχέδιο, οργάνωση, κινητοποίηση δυνάμεων και κυρίως υλοποίηση. Στην προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεκινήσαμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Επίσης, προχωρήσαμε στην μεγαλύτερη ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ για την αποτροπή του εγκλήματος και την τόνωση της ασφάλειας στις γειτονιές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το ξέρουμε όλοι. Ο μόνος όμως τρόπος να το λύσουμε με τρόπο δημοκρατικό, συντεταγμένο και με σεβασμό στις αρχές του Κράτους Δικαίου είναι η συνέχιση και η εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε με το πιο αποτελεσματικό τρόπο και το πρόβλημα, άλλα και τους ακραίους αυτόκλητους δήθεν υπερασπιστές του νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v