Εκτελέστηκε ο γραμματέας του Σαντάμ Χουσεΐν

0 Άμπεντ Χαμίντ Μαχμούτ είχε καταδικαστεί σε θάνατο δι απαγχονισμού από την Ιρακινή δικαιοσύνη, τον Οκτώβριο του 2010

  • Real.gr
Εκτελέστηκε ο γραμματέας του Σαντάμ Χουσεΐν
Εκτελέστηκε σήμερα ο γραμματέας του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, Άμπεντ Χμουντ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2003 και είχε καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράκ, Χάινταρ αλ Σαάντι.

"Εκτελέστηκε σήμερα.Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτέλεσε την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον εγκληματία Άμπεντ Χμουντ (...) για γενοκτονία" κατά την καταστολή των σιιτών τη δεκαετία του 1980, δήλωσε ο Σαάντι

Ο Χμουντ, γνωστός επίσης με το όνομα Άμπεντ Χαμίντ Μαχμούντ, καταδικάστηκε σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2010 σε θάνατο δια απαγχονισμού, όπως τα περισσότερα μέλη του καθεστώτος του Σάντα Χουσεΐν.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν κυβέρνησε το Ιράκ από τις 16 Ιουλίου 1979 έως τις 9 Απριλίου του 2003, όταν και καθαιρέθηκε από την εξουσία, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ, με την κωδική ονομασία "Σοκ και δέος".

Μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου του 2003, είχε βρει καταφύγιο σε ένα δωμάτιο κάτω από το έδαφος, κοντά στην γενέτειρά του, το Τικρίτ.
Στις 5 Νοεμβρίου 2005 οδηγήθηκε σε δίκη, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Περίπου ένα χρόνο μετά, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην ηγέτη του Ιράκ και τον καταδίκασε εις θάνατον δι' απαγχονισμού. Η ποινή εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, περίπου στις 6 π.μ. τοπική ώρα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v