Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ρατσισμός πάνω από τα γήπεδα του Euro 2012

Το απειλητικό μαύρο σύννεφο του ρατσισμού απειλεί να επισκιάσει τα γήπεδα του Euro 2012.

  • Real.gr
Ο ρατσισμός πάνω από τα γήπεδα του Euro 2012
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι δεύτερο σε μέγεθος και κύρος μόνο από το Παγκόσμιο Κύπελλο και εξίσου πλούσιο σε ιστορίες. Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όμως, ένα σενάριο φαίνεται ικανό να υπερισχύσει των γκολ, του θεάματος και των ανατροπών, όπως επιτάσσει η «στρογγυλή θεά».

Είναι ο ρατσισμός. Ήδη από την Τετάρτη, δυο ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, ο μεγαλύτερος φόβος των διοργανωτών της UEFA, επιβεβαιώθηκε. Οι Νάιτζελ ντε Γιονγκ και Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ, μέλη της εθνικής ομάδας της Ολλανδία, έγιναν δέκτες ρατσιστικών εκδηλώσεων από μερίδα Πολωνών φιλάθλων, που μιμούνταν κραυγές ζούγκλας κάθε φορά που οι δυο παίκτες ακουμπούσαν τη μπάλα.

Μετά το τέλος της προπόνησης ο Μαρκ φαν Μπόμελ, αρχηγός της εθνικής ομάδας δήλωσε ότι σε περίπτωση που συμβεί τέτοιο περιστατικό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, θα ζητήσει από τον διαιτητή να αποχωρήσει η ομάδα του.

Η UEFA ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό αλλά προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, ισχυριζόμενη πως οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αποδοκίμασαν την Ολλανδία, αλλά χωρίς να υπάρξει κάποια ρατσιστική επίθεση.

Σε Πολωνία και Ουκρανία, ο ρατσισμός κυριαρχεί σε σημαντική μερίδα οπαδών. Όχι ότι κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί έξαρση του αντισημιτισμού, ενώ στην Ουκρανία ισχυροί πυρήνες νεοναζί οπαδών υποστηρίζουν την ομάδα Σαχτάρ του Νόνετσκ.

Η UEFA γνώριζε από την πρώτη στιγμή που η διοργάνωση του Euro 2012 ανατέθηκε στις Πολωνία και Ουκρανία το πρόβλημα του ρατσισμού και τον πιθανό κίνδυνο να πληγεί το κύρος του θεσμού.

Πως θα φαινόταν αν ένας παίκτης αποχωρούσε την ώρα του παιχνιδιού απηυδισμένος από ρατσιστικά συνθήματα; Για μια παρόμοια κίνηση είχε προειδοποιήσει καιρό πριν ο Ιταλός επιθετικός Μάριο Μπαλοτέλι, λέγοντας ότι στο πρώτο ρατσιστικό σύνθημα που θα ακούσει θα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, έχει δώσει εντολή στους διαιτητές όποιος παίκτης αποχωρήσει για εξωαγωνιστικό λόγο από το γήπεδο (ακόμα και αν θεωρήσει ότι έγινε αντικείμενο ρατσιστικής επίθεσης) να δεχθεί κίτρινη κάρτα, προκειμένου να προληφθούν εικόνες που δεν θα ήθελε κανένας να δει στον τηλεοπτικό του δέκτη...

«Αν ένας παίκτης γίνει αντικείμενο ρατσιστικής επίθεσης», δήλωσε ο Πλατινί, «θα πρέπει να το αναφέρει στον διαιτητή ο οποίος θα έχει την εξουσία να σταματήσει ή ακόμη και να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Θα υποστηρίξουμε βεβαίως τον διαιτητή αν αποφάσισε να σταματήσει το παιχνίδι, αλλά δεν είναι ένας παίκτης, ο οποίος είναι επικεφαλής της διαιτησίας. Είναι ο διαιτητής που παίρνει αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.

Στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας τις ημέρες του Euro βρίσκονται και 31 ανεξάρτητοι παρατηρητές που θα καταγράφουν ενδεχόμενες ρατσιστικές επιθέσεις και συνθήματα από τους οπαδούς.

Επιπλέον και οι θεατές των αγώνων ενθαρρύνονται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, στη διάθεσή τους βρίσκεται και μια ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες ρατσισμού, ενώ ένα ηλεκτρονικό μήνυμα κατά του ρατσισμού μεταδίδεται από τα μόνιτορ των γηπέδων πριν από τους αγώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v