Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα πάμε με τσαμπουκά σε ΕΕ, πάμε να πείσουμε

Δεν θα πάμε στους εταίρους με διάθεση τσαμπουκά, πάμε να τους πείσουμε. Προς το συμφέρον της Ευρώπης να βοηθήσουν, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Πρέπει να έχουμε κυβέρνηση στις 18/7. Έχουμε Plan B. Τι είπε για φόρους, τράπεζες.

  • Real.gr
Δεν θα πάμε με τσαμπουκά σε ΕΕ, πάμε να πείσουμε
Δεν θα πάμε στους εταίρους με διάθεση τσαμπουκά, θα πάμε να τους πείσουμε. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να βοηθήσουν να μην καταστραφεί η χώρα, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.

Αν μια χώρα καταρρεύσει τώρα, η φωτιά στην Ευρώπη θα γίνει πύρινη λαίλαπα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Kαι τη χώρα την έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης, με άδεια ταμεία, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.  

«Ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση στις 18 του μήνα, όχι στις 19» είπε απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει τρίτες εκλογές. «Και θα έχει ή κυβέρνηση της αριστεράς ή κυβέρνηση μνημονιακή», εκτίμησε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα έχοντας προηγουμένως καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους, όπως έχει εξαγγείλει απάντησε ότι «Και να θέλαμε, δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν έχουμε μεγάλη βιάση».

«Οφείλουμε να έχουμε επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια. Οφείλουμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι. Θα πάμε να κερδίσουμε τη μάχη. Κάποιοι δεν την έδωσαν και τώρα κάνουν τους τσάμπα μάγκες», απάντησε σε ερώτηση για το αν έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν με τις αλλαγές που θα προτείνει και κόψουν την χρηματοδότηση.

«Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο αλλά δεν θα το αποκαλύψουμε τώρα». Αντίθετα αυτοί που μας κυβέρνησαν δεν είχαν κανένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, όπως φάνηκε από τις επισκέψεις που κάναμε σε υπηρεσίες του κράτους, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για να δώσει τέρμα στο σάπιο σύστημα που κυβερνά τη χώρα. Την Κυριακή τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς στην Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε με όλους τους Ελληνες, ανέφερε.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης για να αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Εχουμε την αυτοπεποίθηση της ήρεμης δύναμης που ξέρει και θέλει να αλλάξει τη μοίρα του τόπου, υπογράμμισε. 

Στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσουμε, το υπουργικό συμβούλιο θα μιλά απευθείας με τη Δημόσια διοίκηση. Ετσι, θα μπει τέλος στην στρατιά των καλοπληρωμένων συμβούλων. Ο κρατικός μηχανισμός θα στελεχωθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται σε αυτό που προσφέρουν. Οι αμοιβές δεν θα ξεπερνούν τις απολαβές του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι: 

- με πράξη του υπουργικού συμβουλίου θα περικοπούν στο μισό οι αμοιβές πρωθυπουργού και υπουργών.

- Το περιουσιολόγιο θα ξεκινήσει άμεσα από τους υπουργούς και όσους αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

- Θα περικοπούν τα προνόμια βουλευτών.

- Θα αντικατασταθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

- Στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται: Επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ανεξάρτητα ηλικίας. Επαναφορά επιδόματος ανεργίας στα προηγούμενα επίπεδα (παράλληλα θα δίνεται για δυο χρόνια).

- Θα υπάρξει νέα σεισάχθεια με την μερική ή ολική διαγραφή των χρεών στις τράπεζες ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Παράλληλα, θα υπάρξει διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους.

- Θα υπάρξει αναβάθμιση και διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος «Βοήθεια στο Κράτος».

Αναφορικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων, τόνισε ότι θα είναι προοδευτική. Τα ποσοστά δεν έχουν καθοριστεί ακόμα γιατί πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα πρώτα, τόνισε.

Το πρόγραμμα μας έχει τις λιγότερες δυνατές παροχές που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση της αριστεράς. Και αυτό γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης που βρισκόμαστε. Αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς κοστίζουν πολύ περισσότερο, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την έλλειψη επενδύσεων δεν ευθύνεται η υψηλή φορολογία, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αλλά το γεγονός ότι το κράτος είναι διεφθαρμένο και ο επενδυτής ξέρει ότι θα πρέπει να δώσει λεφτά κάτω από το τραπέζι. Χρειάζεται σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα.

Στόχος μας είναι να εμπεδώσουμε την ασφάλεια και την ελπίδα. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διαλεύκανση σκανδάλων όπως η Siemens, είπε ο κ. Τσίπρας. «Οσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρωμιές τους είναι γελασμένοι».

Αναγκαστήκαμε να γίνουμε από μια συμμαχία επιμέρους συνιστωσών σε ένα κόμμα με ενιαία γραμμή, σημείωσε. Μεταμορφωνόμαστε σε μια δημοκρατική παράταξη της αριστεράς. Οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος στο βαθμό που μπορούν να συντίθενται, είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορετικές θέσεις που καταθέτουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση για τους εταίρους σημείωσε πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εταίρους και τους πιστωτές. Αυτοί που φοβούνται είναι η τραπεζοκρατία και οι δυνάμεις της διαπλοκής που αναπαράγουν την κινδυνολογία χωρίς να λογαριάζουν ότι θέτουν σε κίνδυνο τις τράπεζες και την οικονομία». Συμπλήρωσε πως αρκει να δει κανείς τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και τις δηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας πριν και μετά την 6η Μαϊου. "Το Μνημόνιο είναι ήδη παρελθόν", εκτίμησε.

Τόνισε ότι «η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από σταθερότητα. Οσοι επαναλαμβάνουν την κινδυνολογία για τη δραχμή εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα και τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για να αυξήσουμε τα έσοδα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα νέο φορολογικό σχέδιο. Πρέπει να φορολογήσουμε τον πλούτο με δίκαιο σύστημα, περιουσιολόγιο αναγκαστικό για όλους και δήμευση περιουσίας σε όσους δίνουν ψευδή στοιχεία.

Υπάρχουν τομές που πρέπει να κάνουμε στο δημόσιο τομέα, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες τομές και απολύσεις, υποστήριξε.

Σε σχέση με το σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι "εμείς τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς τις θέλουμε ως κυβερνητικούς εταίρους γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο στην προσπάθεια μας. Στο ΚΚΕ απευθυνθήκαμε και θα το ξανακάνουμε γιατί ένα ιστορικό κόμμα δεν πρέπει να απουσιάζει αυτές τις ιστορικές ώρες".

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές με δικαιώματα ψήφου. Το πρώτο που θα διασωθεί είναι οι τράπεζες, τόνισε. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το τραπεζικό σύστημα. Προσέθεσε ότι εκτός από τα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό υπάρχουν 25 δισ. ευρώ, κρυμμένα στα στρώματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Ευρώπη να υπάρξει πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Στην οικονομία το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ψυχολογία. Από την επόμενη των εκλογών χρειάζεται να αποκατασταθεί το κλίμα σταθερότητας».

Το κράτος θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό απαιτεί συγκρούσεις με τα συμφέροντα και θέλουμε το λαό δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε και τους λαούς της Ευρώπης δίπλα μας, αυτό θα είναι καθοριστικό στην προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Αν ο λαός δεν μας υποστηρίζει δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε μια μέρα στην εξουσία».

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση τη διακαναλική συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα από το Ζάππειο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v