Αιματοκυλίστηκε το Ιράκ

(VIDEO) Τους 70 έφτασαν οι νεκροί από το μπαράζ βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων σε όλη τη χώρα

  • Real.gr
Αιματοκυλίστηκε το Ιράκ
Λουτρό αίματος σήμερα στο Ιράκ από μια σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον κυρίως σιιτών μουσουλμάνων και αστυνομικών στόχων . Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 70 ενώ υπάρχει φόβος ότι ο αριθμός των θυμάτων - στην πλειοψηφία τους άμαχοι και γυναικόπεδα- θα αυξηθεί σημαντικά καθώς δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις βόμβες εξερράγησαν στη Βαγδάτη , σε τέμενος όπου είχαν συγκεντρωθεί προσκυνητές για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του σιίτη ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ, δισέγγονου του προφήτη Μωάμεθ. Συνολικά περισσότερες από 21 βόμβες εξερράγησαν σε όλη την πρωτεύουσα του Ιράκ .

Βομβιστικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ, οι οποίες κατά κύριο λόγο αποτελούν περιοχές σιιτών και έχουν επανειλημμένα γίνει στόχος από σουνίτες Ισλαμιστές αντάρτες

Στη Χίλα του νότιου Ιράκ, δύο βομβιστικοί μηχανισμοί, εκ των οποίων ένας ήταν τοποθετημένος σε αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι, εξερράγησαν έξω από εστιατόρια όπου σύχναζαν αστυνομικοί, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

Δύο ακόμη παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους στη σιιτική πόλη Μπάλαντ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην Κερμπάλα σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 17, ενώ από άλλη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Χάσουα, που απέχει 50 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τέσσερις.

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης από ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση σε σημείο ελέγχου του στρατού στα νότια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τις επιθέσεις φέρονται ότι διέπραξαν σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι συχνά βάζουν στο στόχαστρο σιίτες με σκοπό να αναζωπυρώσουν τη βία, η οποία την περίοδο 2006-2007 είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.



Οι επιθέσεις αυτές εγείρουν φόβους, με δεδομένη και την κρίση στην κυβέρνηση σουνιτών, σιιτών και κουρδικών κομμάτων, ότι η εύθραυστη πολιτική ισορροπία κινδυνεύει να διαρραγεί και η χώρα να ολισθήσει ξανά σε αιματοχυσία και τις διαθρησκευτικές ταραχές εκείνης της περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v