Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Η στιγμή της αλήθειας για χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε. Μετά τις 13:00 αναρτώνται οι βαθμοί. Έρχεται η ώρα του μηχανογραφικού.

  • Real.gr
Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
Η στιγμή της αλήθειας για χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έφτασε. Σήμερα, μετά τις 13.00 το μεσημέρι αναμένεται να αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι βαθμοί των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Σήμερα, εκτός από τα αποτελέσματα των 6 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων αναμένεται να εκδοθούν και τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια και στα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ και θα αποσταλούν στα σχολεία τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Πλέον, η προσοχή των υποψηφίων θα πρέπει να επικεντρωθεί στο επόμενο και τελικό βήμα, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 5η Ιουλίου και για την υποβολή του χρησιμοποιείται η ειδική εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://exams.minedu.gov.gr, (σ.σ. χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας - password που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων).

Χαμηλές επιδόσεις και πτωτική η πορεία των βάσεων

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των επιδόσεων των φετινών υποψήφιων των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, οι επιδόσεις των υποψηφίων των τριών Κατευθύνσεων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο ανάμεσα στις τρεις Κατευθύνσεις αλλά και στις βαθμολογικές κλίμακες της ίδιας Κατεύθυνσης.

Από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά. Αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με το 2011, αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση). Συνεπώς αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση βαθμολογιών στις μεσαίες κλίμακες.

Η γενική εικόνα της βαθμολόγησης προδιαθέτει πτωτική πορεία των βάσεων, κυρίως στις σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου (Φυσικομαθηματικές, Επιστήμες Υγείας, Πολυτεχνικές Σχολές αντίστοιχα). Βεβαίως, η πραγματική εικόνα των βάσεων θα αποτυπωθεί με την ανακοίνωσή τους, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου. Οι βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα αναμένεται να υποχωρήσουν, λόγω των χαμηλότερων επιδόσεων των υποψηφίων. Μάλιστα, μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η υποχώρηση για εκείνα τα τμήματα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης.

Αιτία, η οικονομική κρίση. Τα τελευταία δυο χρόνια όλο και μικρότερος αριθμός υποψηφίων προτιμά κάποιο περιφερειακό τμήμα, λόγω του αυξημένου κόστους της φοιτητικής ζωής, ακόμα και στην επαρχία. Αντιθέτως, σταθερές - με πιθανότητα μικρής αύξησης - ενδέχεται να μείνουν οι βάσεις σε σχολές και τμήματα που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημαντικός αναμένεται ότι θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός για μια θέση στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τμήματα που διαθέτουν κύρος, όπως τμήματα Νομικής, Ιατρικής, Μηχανικών, ή εγγυημένη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

Για το σύνολο των τμημάτων των παραπάνω κατηγοριών - και κυρίως αυτές που βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - οι απαιτήσεις εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v