Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άσαντ κατά δυτικών δυνάμεων

Ο πρόεδρος Άσαντ σε συνέντευξή του στην Ιρανική τηλεόραση κατηγόρησε τους δυτικούς ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά τους αντάρτες.

  • Real.gr
Άσαντ κατά δυτικών δυνάμεων
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε σήμερα τους δυτικούς και ορισμένες αραβικές χώρες ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την ένοπλη εξέγερση στη Συρία.

«Είναι σαφές ότι οι δυτικές χώρες και ορισμένες χώρες της περιοχής (...) υποστηρίζουν ένοπλες ομάδες στη Συρία», δήλωσε ο Άσαντ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Δεν έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις (...) που να δείχνουν ότι οι χώρες αυτές επεμβαίνουν (στις ένοπλες συγκρούσεις), τις περισσότερες φορές η υποστήριξή τους είναι κρυφή και έμμεση, οι κυβερνήσεις δεν εμπλέκονται άμεσα», συνέχισε.
«Όμως η σχέση είναι πολύ σαφής, μπορεί κανείς να τη δει στις πολιτικές τους θέσεις και ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει ακόμη και την υποστήριξή τους στον ένοπλο αγώνα», πρόσθεσε.

Ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του έχει καθήκον να «εξαλείψει τους τρομοκράτες» για να προστατεύσει το λαό της.
«Η ευθύνη της συριακής κυβέρνησης είναι να προστατεύει όλους τους πολίτες μας. Έχεις ευθύνη να εξαλείψεις τους τρομοκράτες σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας», σημείωσε ο ίδιος κατά την συνέντευξή του αυτή στην κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Όταν εξαλείφεις έναν τρομοκράτη, είναι πιθανό να σώζεις τις ζωές δεκάδων, εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων», σημείωσε ο Άσαντ στη συνέντευξή του αυτή κατά την οποία απέκλεισε επίσης οποιαδήποτε λύση στην συριακή κρίση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό.

«Δεν θα αποδεχθούμε οποιοδήποτε μη συριακό, μη εθνικό μοντέλο, είτε προέλθει από μεγάλες χώρες είτε από φιλικές χώρες. Κανείς δεν γνωρίζει πως να λύσει τα προβλήματα της Συρίας καλύτερα από εμάς», σημείωσε.

Συστάσεις από Άναν

Ο διεθνής μεσολαβητής Κόφι Αναν συνιστά μια σειρά από βήματα «σαφή και αμετάκλητα» για μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας «προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας», σε κείμενο του που προετοιμάστηκε ενόψει της συνόδου της Γενεύης το Σάββατο.

Σε αυτό το κείμενο, με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για μια μετάβαση που θα πραγματοποιηθεί από τους Σύρους», και του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο εξασφάλισε αντίγραφο από διπλωμάτες, ο κ. Αναν υπογραμμίζει ότι «εναπόκειται στο συριακό Λαό να καθορίσει το μέλλον της χώρας». Οραματίζεται μια «σημαντική» διεθνή βοήθεια σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη μετάβαση.

Αυτό το έγγραφο εργασίας υποβλήθηκε στα μέλη της «Ομάδας Δράσης» για τη Συρία, που θα συνεδριάσουν στη Γενεύη το Σάββατο--τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), η Τουρκία και οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη για «σαφή και αμετάκλητα βήματα προς τη μετάβαση σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αλλά δεν ορίζει προθεσμία. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι «η δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα δημιουργήσει ένα ουδέτερο περιβάλλον» ευνοϊκό για αυτή τη μετάβαση.

Η Τουρκία κατεβάζει τους τόνους


Στο μεταξύ, στην Τουρκία, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα, αλλά εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου, στην «εχθρική» κατάρριψη από την Συρία ενός τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι βρήκε τμήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους F-4 που κατερρίφθη από τις συριακές δυνάμεις στις 22 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v