"Αισιόδοξος" ο Κόφι Αναν για τις συνομιλίες για τη Συρία

"Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή συνάντηση αύριο. Είμαι αισιόδοξος", είπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία...

  • Real.gr
Αισιόδοξος ο Κόφι Αναν για τις συνομιλίες για τη Συρία
Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι είναι "αισιόδοξος" πως οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο, στη Γενεύη, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για την κρίση στη Συρία, θα έχουν ένα αποδεκτό αποτέλεσμα.

"Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή συνάντηση αύριο, Σάββατο. Είμαι αισιόδοξος", είπε ο Αναν στην τηλεόραση του Reuters στη Γενεύη κατά την άφιξή του για την προπαρασκευαστική συνάντηση που άρχισε στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται από τους υπουργούς Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών παικτών στην ελβετική πόλη "θα ολοκληρωθούν με ένα αποδεκτό αποτέλεσμα", είπε.

Η Ρωσία πρότεινε χθες τροποποιήσεις στο ειρηνευτικό σχέδιο Αναν για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν τις τροποποιήσεις, δήλωσαν δυτικοί διπλωμάτες.
Οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν σχέση με την άρνηση της Μόσχας να στηρίξει την απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, είπαν διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος του Αναν, ο Αχμαντ Φάουζι, δήλωσε ότι "οι συνομιλίες για τη Συρία διεξάγονται ήδη και ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη.

Δυτικοί και Άραβες διπλωμάτες είπαν ότι η προπαρασκευαστική συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα είναι καθοριστική για να δρομολογηθεί μια συναίνεση στο ακανθώδες θέμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Ωστόσο ο Ασαντ απέρριψε χθες την ιδέα κάθε έξωθεν λύσης στην 16μηνη λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος του. "Δεν θα δεχτούμε κανένα μη συριακό, μη εθνικό σχέδιο, είτε αυτό προέρχεται από μεγάλες χώρες ή από φιλικές χώρες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Συρίας τόσο καλά όσο εμείς", είπε ο Ασαντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v