Κόντρα ΗΠΑ-Ανάν για το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος δεν θεωρεί ότι το Ιράν μπορεί να έχει θετικό ρόλο στην επίλυση της συριακής κρίσης

  • Real.gr
Κόντρα ΗΠΑ-Ανάν για το Ιράν
Το Ιράν , ως σύμμαχος της Δαμασκού (μαζί με την Ρωσία), μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη συριακή κρίση, δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

«Συμφωνούμε με την Ιρανική ηγεσία ότι η κρίση στη Συρία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Γιαυτό, ας δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη και την σταθερότηατα στη χώρα» είπε ο Κόφι Ανάν, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ , Αλί Άμπαρ Σαλάχι.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοινωθέν του απέρριψε σήμερα την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας. Τόσο η Δύση όσο και η συριακή αντιπολίτευση, έχουν δηλώσει ότι "η ιρανική κυβέρνηση έχει συμμαχήσει με τη σημερινή συριακή και μάλιστα την εξοπλίζει". Έτσι, ο προεδρικός εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ τόνισε: "Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει, με σοβαρότητα, ότι το Ιράν είχε να προσδώσει ένα θετικό αποτέλεσμα, όσον αφορά τις συριακές εξελίξεις".


Από την πλευρά του το Ιράν, δια στόματος του ΥΠΕΞ της χώρας, δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Σύρων πολιτών στην ελευθερία και την δημοκρατία αλλά υπερασπίστηκε την ηγεσία της Συρίας, λέγοντας ότι έχει κάνει πολλά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού της. «Δυστυχώς οι απερίσκεπτες ενέργειες και δηλώσεις άλλων χωρών, έχουν οδηγήσει την συρία σε αυτή την κρίσιμα κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Σαλαχί, υπονοώντας τις ΗΠΑ, τον Αραβικό κόσμο και το ΝΑΤΟ.

Ο Άναν βρίσκεται σήμερα στη Βαγδάτη, όπου αναμένεται να συνομιλήσει με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για την κατάσταση στη Συρία.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v