Η πολιτική κρίση στη Ρουμανία ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ενημέρωση για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Ρουμανία μετά την αποπομπή του προέδρου Μπασέσκου θα έχει αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Real.gr
Η πολιτική κρίση στη Ρουμανία ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ζαν-Κλοντ Μινιόν θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στη Ρουμανία για να συνομιλήσει με πολιτικούς αξιωματούχος μετά την αποπομπή του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΚΣΣΕ.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορέιο, ο Μινιόν, που θα συνοδεύεται από δύο εκπροσώπους πολιτικών ομάδων της Συνέλευσης, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Νόντα, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Βαλέριου Στέφαν Ζγκόνεα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Πέτρου Φίλιπ. Την επομένη αναμένεται να συναντηθεί με τον ίδιο τον Μπασέσκου, αλλά και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αγκουστίν Ζεγκρεάν.

Στις 6 Ιουλίου, ο Μινιόν είχε κάνει έκκληση να επιλυθεί η τρέχουσα κρίση στη Ρουμανία με πολιτικό διάλογο και με σεβασμό στα δικαιώματα της αντιπολίτευσης, το σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε χθες Πέμπτη από τον Νόντα να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κάτι το οποίο έκανε αμέσως ο ρουμάνος πρωθυπουργός.

Μέσα σε μία εβδομάδα, η κεντροαριστερή πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Ρουμανίας απέπεμψε τον κεντροδεξιό πρόεδρο της χώρας Μπασέσκου, μια απόφαση που επικύρωσε και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η αποπομπή του προέδρου πρέπει τώρα να επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Κριν Αντονέσκου προειδοποίησε ότι η Ρουμανία και ο αρχηγός του κράτους της «δεν δέχονται εντολές» από το εξωτερικό, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Βουκουρέστι να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

«Οι ρουμάνικοι νόμοι συντάσσονται στη Ρουμανία και δεν φτιάχνονται, ούτε διαπραγματεύονται αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντονέσκου.
«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να αποσαφηνίσω τα πράγματα: ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ακόμη και ο μεταβατικός, δεν δέχεται εντολές ούτε όρους από κανέναν, εκτός από το κοινοβούλιο και το λαό», πρόσθεσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας, καταγγέλλοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο του έστειλε μια «λίστα» με όσα θα πρέπει να κάνει όσο διάστημα ασκεί τα καθήκοντά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v