Νέες προειδοποιήσεις ΗΠΑ στην Τεχεράνη για τα στενά του Ορμούζ

«Θα κατατροπώσουμε κάθε ιρανική προσπάθεια να σταματήσει το θαλάσσιο εμπόριο» προειδοποίησε σήμερα ο Λίον Πανέτα.

  • Real.gr
Νέες προειδοποιήσεις ΗΠΑ στην Τεχεράνη για τα στενά του Ορμούζ
Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της Χίραλυ Κλίντον ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες ακόμα και για πόλεμο με το Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν επιλέξει την λύση μέσω διπλωματικής οδού για το πυρηνικό της πρόγραμμα, νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε σήμερα και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σχετικά με την πρόθεση του Ιράν να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν άμεσα υπεύθυνη την Τεχεράνη στην περίπτωση κάθε εγχειρήματος να διακοπεί η ναυτιλιακή δραστηριότητα των πλοίων στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Κόλπου και είναι ικανές να κατατροπώσουν κάθε ιρανική προσπάθεια να σταματήσει το θαλάσσιο εμπόριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίον Πανέτα (φωτ).
.
«Οι ΗΠΑ είναι πληρέστατα προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο εδώ», πρόσθεσε ο αμερικανός Υπ. Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. «Έχουμε επενδύσει σε κάθε δυνατότητα που εξασφαλίζει ότι κάθε ιρανική προσπάθεια να σταματήσει η ναυτιλία στον Κόλπο είναι κάτι το οποίο θα μπορέσουμε να κατατροπώσουμε, εάν εκείνοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι σχετικό», δήλωσε ο Πανέτα.

Τους τελευταίους μήνες το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει ενισχύσει την παρουσία του στον Κόλπο για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κρίση με το Ιράν, το οποίο έχει απειλήσει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες να κλείσει τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση ή διακυβεύονται τα ζωτικά του συμφέροντα.

Η Τεχεράνη καταδικάζει τακτικά την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και κυρίως στον Κόλπο, λέγοντας ότι αποτελούν παράγοντα εντάσεων και ανασφάλειας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v