Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέτειος μνήμης για την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ

Το Βερολίνο τίμησε τους αξιωματικούς που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Χίτλερ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

  • Real.gr
Επέτειος μνήμης για την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ
Η Γερμανία τίμησε σήμερα τη μνήμη των αξιωματικών που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με μια βόμβα η οποία εξερράγη μέσα στο αρχηγείο του, το Βολφσάντσε ("Λημέρι του Λύκου"), στις 20 Ιουλίου 1944.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μπέντλερμπλοκ (φωτ), το κτίριο του υπουργείου Άμυνας όπου εργαζόταν ο επικεφαλής των συνωμοτών, ο συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, ενώ ακολούθησε υπαίθρια τελετή στην οποία ορκίστηκαν 400 νέοι αξιωματικοί του στρατού.

Για τον γερμανικό στρατό ο Στάουφενμπεργκ και οι συνωμότες του αποτελούν το παράδειγμα του πώς πρέπει να ενεργούν οι αξιωματικοί, αψηφώντας την εξουσία εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.



Ο Χίτλερ τραυματίστηκε αλλά επέζησε από την απόπειρα. Στη συνέχεια υπέβαλε σε βασανιστήρια και εκτέλεσε τους περισσότερους από τους συνωμότες που επιχείρησαν να τον σκοτώσουν .

Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα, την ώρα που το Βερολίνο έπεφτε στον Κόκκινο Στρατό.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο