Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Συρία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Συρία. Οι μάχες του στρατού του καθεστώτος Άσαντ με τους αντάρτες του Συριακού Ελεύθερου Στρατού της αντιπολίτευσης μαίνονται με σφοδρότητα.

  • Real.gr
Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Συρία
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Συρία. Οι μάχες του στρατού του καθεστώτος Άσαντ με τους αντάρτες του Συριακού Ελεύθερου Στρατού της αντιπολίτευσης μαίνονται με σφοδρότητα, ενώ πρόσφυγες συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

Οι αψιμαχίες στη συροϊρακινή μεθόριο για τον έλεγχο των στρατιωτικών φυλακίων συνεχίστηκαν και χθες με τους άνδρες του Στρατού να επανακτούν τον έλεγχο των δυο και τους αντάρτες να διατηρούν αυτό στην περιοχή Μουκάμαλ. Το Ιράκ από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα του με τη Συρία επιτρέποντας από σήμερα μόνο την είσοδο Ιρακινών πολιτών. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, έπειτα από τη ληστεία 30 φορτηγών που μετέφεραν αγαθά από την Τουρκία στη Συρία, την οποία φέρεται να διενήργησαν Σύροι αντάρτες, τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσε από χθες το κλείσιμο ενός περάσματος στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η διάβαση στο Τζιλβεγκοζού θα κλείσει σε απάντηση για την επίθεση, δήλωσε ο Τζελαλετίν Λεκεσίζ, κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι. Είπε πως δεν είναι σαφές πότε θα ξανανοίξει το πέρασμα.

Εννέα φορτηγά πυρπολήθηκαν κατά την επίθεση. Τρόφιμα και φάρμακα κλάπηκαν από άλλα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων περίμεναν για μέρες στη διάβαση. Οι Σύροι αντάρτες προωθούνται τις τελευταίες ημέρες, παίρνοντας τον έλεγχο πολλών περασμάτων στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος του Ραμαζανιού, της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων οι μάχες μαίνονται με σφοδρότητα. Υψηλός ήταν το Σάββατο ο φόρος αίματος.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια βίας στη Συρία την πρώτη ημέρα της νηστείας του ραμαζανιού για τις αρχές, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Από τους νεκρούς οι 41 ήταν άμαχοι, οι 29 στρατιώτες και οι 20 αντάρτες.
Η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορρά, πλήρωσε τον πιο βαρύ φόρο αίματος με 12 αμάχους που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το OSDH.

Στη Δαμασκό, επτά από τους δώδεκα αμάχους που σκοτώθηκαν βρήκαν το θάνατο σε ενέδρα. Και στην Μπαμπ Τούμα, μια χριστιανική συνοικία της παλιάς Δαμασκού, ένα ζευγάρι και ο γιος τους σκοτώθηκαν από "'άγνωστους ένοπλους άνδρες", σύμφωνα με τον OSDH.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκαλεί το γεγονός της κατοχής χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. Οι Σύροι αντάρτες δημιουργούν, μάλιστα, μια ειδική μονάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χημικά όπλα της χώρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας ηγέτης των ανταρτών σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναλυτές πιστεύουν πως η Συρία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων διεθνώς, το οποίο αποτελείται κυρίως από σαρίν, αέριο μουστάρδας και κυανίδιο.

Την ίδια ώρα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από κοντά τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας και «διαβουλεύονται ενεργά» με τους γείτονες της Δαμασκού προκειμένου να τονίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των όπλων αυτών και την ευθύνη της Συρίας να τα ασφαλίσει, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Πιστεύουμε πως τα αποθέματα χημικών όπλων της Συρίας παραμένουν υπό συριακό κυβερνητικό έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ. «Δεδομένης της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία και των αυξανόμενων επιθέσεων του καθεστώτος εναντίον του λαού του, παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για αυτά τα όπλα».

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι θα στείλει τον αναπληρωτή του και επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού στη Συρία για να εκτιμήσει την κατάσταση εκεί καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

«Στέλνω τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για τις ειρηνευτικές αποστολές (Ερβέ Λαντσού) στη Συρία για να εκτιμήσει την κατάσταση, καθώς και τον ανώτατο στρατιωτικό σύμβουλο του ΟΗΕ για να ηγηθεί της UNSMIS (της αποστολής του οργανισμού στη Συρία) σε αυτή την κρίσιμη φάση», δήλωσε ο Μπαν αφού συναντήθηκε με υψηλόβαθμους κροάτες αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία επιθυμεί «να σχηματιστεί σύντομα μια μεταβατική κυβέρνηση» στη Συρία, η οποία θα πρέπει να «είναι αντιπροσωπευτική της ποικιλομορφίας της συριακής κοινωνία», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Όποιοι κι αν είναι οι ελιγμοί του, το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ είναι καταδικασμένο από τον ίδιο του τον λαό, ο οποίος έχει επιδείξει μεγάλο κουράγιο. Έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τη μετάβαση και την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v