Δυσφορία του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανακοίνωση Γκρουέφσκι

«Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Συνάντηση Βασιλάκη - Νίμιτς στη Θεσσαλονίκη.

  • Real.gr
Δυσφορία του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανακοίνωση Γκρουέφσκι
Τη δυσφορία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. «Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολιάζοντας το ανακοινωθέν του Γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα και εμπράκτως την ετοιμότητά της για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ωστόσο, παρατήρησε, ότι ο κ. Γκρούεφσκι υποδέχθηκε το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης με προσβλητικές επιθέσεις και αθεμελίωτες κατηγορίες.

«Από την πλευρά μας δεν μπαίνουμε στη λογική της τεχνητής όξυνσης, που προσπαθεί να προκαλέσει ο κ. Γκρούεφσκι για εσωτερικούς λόγους. Λέμε το αυτονόητο: ότι για την επίτευξη λύσης, η κυβέρνηση της Ελλάδας αναζητά έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη η πλευρά των Σκοπίων» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Αντίθετα, υποστήριξε, η συνεχιζόμενη, κουραστικά επαναλαμβανόμενη, προπαγανδιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, που καταγράφεται στο ανακοινωθέν του Γραφείου του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, δεν αξιοποίησε τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει πρόοδος.

«Το αντίθετο, επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί. Για άλλη μια φορά επιδόθηκε στην καλλιέργεια της γνωστής προπαγάνδας περί αδυναμίας ή απροθυμίας της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι ψευδές και η συνεχής αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του το επιβεβαιώνει», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος δε στα άλλα θέματα που θυμήθηκε ο κ. Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σχολίασε «έχω μόνο να πω ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις» και κατέληξε λέγοντας: «Ευτυχώς που ο συνετός γειτονικός λαός τον ακούει όλο και λιγότερο».

Σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα δύναται για συνομιλίες και για λήψη απόφασης».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφερόμενος στην ετυμηγορία του ΔΔΧ, «υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, όμοια από όλους και χωρίς διακρίσεις, και έκανε έκκληση για συνεπή αξιολόγηση της απόφασης του ΔΔΧ εκ μέρους των κρατών - μελών του ΟΗΕ».

Τόνισε ότι «ο μη σεβασμός της ετυμηγορίας του ΔΔΧ αποτελεί μη σεβασμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι ιδρυτές του Δικαστηρίου και κάλεσε τον γγ του ΟΗΕ να καταβάλει προσπάθειες για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του Δικαστηρίου και, συνεπώς, των Ηνωμένων Εθνών».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε, επίσης, ετοιμότητα «για απευθείας συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με συναδέλφους από την Ελλάδα προς όφελος της προώθησης του διαλόγου, της οικοδόμησης θετικής ατμόσφαιρας και της συζήτησης διάφορων πρωτοβουλιών που θα ήταν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε και στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

Οι επαφές για το ζήτημα της ονομασίας συνεχίζονται σήμερα. Ο Έλληνας διαπραγματευτής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέσβη Αδαμάντιος Βασιλάκης θα έχει συναντηθεί στις 9 το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v