Προεδρικοί λόγοι με... πολλαπλά μηνύματα

(VIDEO) Το μήνυμα του Κ. Παπούλια στους εταίρους και η αναφορά του Σ. Πέρες στην «Ιθάκη» του Καβάφη.

  • Real.gr
Προεδρικοί λόγοι με... πολλαπλά μηνύματα
Σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο Κάρολος Παπούλιας στην προσφώνηση του στο δείπνο προς τιμή του Σιμόν Πέρες, λέγοντας ότι οι εύκολες δηλώσεις τους «που αποπνέουν είτε μία οσμή επίδοξου κηδεμόνα είτε φθηνές πολιτικάντικες σκοπιμότητες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους».



Διαβάζοντας το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη» ολοκλήρωσε την αντιφώνηση ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη» απήγγειλε ο πρόεδρος του Ισραήλ στη δική του γλώσσα, θέλοντας να τονίσει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει μια μακρά πορεία προς το μέλλον και υπάρχει ένα λαμπρός και υποσχόμενος ορίζοντας στις σχέσεις των δυο χωρών.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης, άνθρωπος - σύμβολο για το Ισραήλ, έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις της χώρας του με τον Ιράν λέγοντας ότι ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη τους, προέρχεται από την Τεχεράνη, η πολιτική ηγεσία της οποίας στοχεύει όπως είπε να επιβληθεί δια της βίας. «Το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη και είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα για την ειρήνη» είπε με νόημα.

Σ. Πέρες: «Αξίζει το κόπο το τίμημα της θεραπείας»

Εκτός από τον Καβάφη, ο σχεδόν 90 χρονών πολιτικός, μνημόνευσε και τον Θουκυδίδη, λέγοντας ότι εκείνος έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ στρατού και ασφάλειας, ότι ο στρατός είναι μια οργάνωση και η ασφάλεια μια εθνική έννοια.

Αναφερόμενος ακόμη στην πολιτιστική εγγύτητα μνημόνευσε ακόμη και το μπουζούκι λέγοντας πως οι όμορφοι ήχοι του αλλά και οι βηματισμοί στο συρτάκι δεν είναι ξένα για του Ισραηλινούς. «Άλλωστε οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν τακτικά προγράμματα αφιερωμένα στην θαυμάσια ελληνική μουσική και οι Έλληνες τραγουδιστές έχουν τεράστια δημοτικότητα στην χώρα μας».

Για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση, ήταν αισιόδοξος χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πόνο που προέρχεται από το βάρος που σηκώνει ο ελληνικός λαός, «πόνο της ανάρρωσης» και ότι ο λαός θα νιώσει πως ανακτά τις δυνάμεις του και ότι «αξίζει το κόπο το τίμημα της θεραπείας».

Σήμερα ο πρόεδρος του Ισραήλ, θα επισκεφτεί τη Βουλή, η οποία είναι κλειστή, δεν πραγματοποιούνται δηλαδή κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις. Έτσι, δεν θα εκφωνήσει ομιλία στην ολομέλεια, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι πρόεδροι ξένων χωρών, αλλά θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μειμαράκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v