«Δίνει» τον Άσαντ η κυβέρνηση της Συρίας

Έτοιμη για «διαπραγματεύσεις» με την αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα , δηλώνει η συριακή κυβέρνηση

  • Real.gr
«Δίνει» τον Άσαντ η κυβέρνηση της Συρίας
Έτοιμη να συζητήσει μια πιθανή παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα η συριακή κυβέρνηση δια στόματος του αντιπροέδρου της, Κάντρι Τζαμίλ.

"Κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα θέματα και είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε ακόμη και αυτό το ζήτημα", είπε ο Τζαμίλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λάβροφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι προσπάθειες του συριακού καθεστώτος να σταματήσει τη βία είναι ανεπαρκείς

Ωστόσο, Τζαμίλ διευκρίνισε ότι η ιδέα "μιας παραίτησης ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου σημαίνει ντε φάκτο ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Αν και επιφανειακά φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να "απαρνηθεί" τον Μπασάρ αλ Άσαντ, εν τούτοις αναλυτές εκτιμούν ότι οι σημερινές δηλώσεις Τζαμίλ, δεν είναι παρά άλλη μια προσπάθεια του καθεστώτος να "θολώσει" τα νερά και να κερδίσει χρόνο.

Αναφερόμενος στις προειδοποίησεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τις συριακές αρχές - όσον αφορά τα χημικά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους - ο Τζαμίλ χαρακτήρισε «αδύνατη» μια ξένη στρατιωτική επέμβαση, επειδή κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια σύγκρουση πέραν των συνόρων της χώρας.

Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και ο αραβικός κόσμος έχουν καλέσει πολλές φορές τον Άσαντ να παραιτηθεί και η Ουάσινγκτον επανέλαβε αυτήν την προτροπή την Δευτέρα.

Η Μόσχα παραμένει πάντως το πιο ισχυρό στήριγμα του συριακού καθεστώτος και έχει θέσει βέτο τρεις φορές, μαζί με την Κίνα, σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απειλούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Δαμασκό.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v