Δίκη νεοναζιστών στη Γερμανία

Είκοσι έξι άτομα κατηγορούνται για εξτρεμιστική δραστηριότητα – Έρευνα της δικαιοσύνης για τον επιστάτη του Άουσβιτς

  • Real.gr
Δίκη νεοναζιστών στη Γερμανία
Στην πόλη Κόμπλεντς στη δυτική Γερμανία ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης των 26 νεοναζιστών, οι οποίοι κατηγορούνται για εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Η ανάκριση υποστηρίζει ότι η ομάδα, που αυτοαποκαλείται «Τμήμα Επιχειρήσεων του Μέσου Ρήνου», σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αριστερών ακτιβιστών, συγκεντρώνοντας πληροφορίες γι’ αυτούς και παρακολουθώντας τους. Κάποιοι από τους υπόδικους, ηλικίας από 19 έως 54 ετών, κατηγορούνται για επιθέσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Τα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν στις αρχές του χρόνου, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας σε τέσσερα κρατίδια της Γερμανίας.


Εισαγγελική έρευνα για τον πρώην επιστάτη του Άουσβιτς

Εν τω μεταξύ, η γερμανική Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον φερόμενο ως εγκληματία των Ναζί, πρώην επιστάτη του Άουσβιτς.
Η προανάκριση για την υπόθεση έχει ήδη ολοκληρωθεί και το υλικό της παραδόθηκε στην εισαγγελία του Βάιντεν στη Βαυαρία. Ο κατηγορούμενος εντάχθηκε εθελοντικά στα SS το 1942 κι έπειτα ολοκλήρωσε τον κύκλο εκπαίδευσης ως επιστάτης. Σήμερα θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία τουλάχιστον 344 χιλιάδων ανθρώπων στους θαλάμους αερίων, οι περισσότεροι από αυτούς Εβραίοι από την Ουγγαρία.

Αν και είναι γνωστό πως ο κατηγορούμενος δεν ζει τώρα στη Γερμανία, η εισαγγελία δεν ανακοινώνει την διεύθυνση κατοικίας του . Επιπλέον , οι Γερμανία πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την έκδοση του 87χρονου υπόπτου.

Μεγάλες δίκες κατά των φυλάκων του Άουσβιτς διεξήχθησαν τις δεκαετίες 1960-1970. Η τελευταία από αυτές ολοκληρώθηκε με αθωωτική ετυμηγορία το 1976.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v