Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηρεί το πρόγραμμα αποχώρησης

Αμετάβλητο το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα του NATO για την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεών του, δηλώνει ο ΓΓ του Συμφώνου Ράσμουσεν.

  • Real.gr
Τηρεί το πρόγραμμα αποχώρησης
Τα σχέδια του NATO για την απόσυρση των μάχιμων δυνάμεών του από το Αφγανιστάν παραμένουν ως έχουν παρά την διακοπή της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων μετά την έξαρση των επιθέσεων στελεχών τους εναντίον ξένων στρατιωτικών, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν αυξηθεί ραγδαία, με περίπου 50 άνδρες της διεθνούς συμμαχίας να έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο φέτος. Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να έχουν παρεισφρήσει στο πρόγραμμα στρατολογίας.

«Οι επιθέσεις εκ των ένδον είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ισχυρή ανησυχία αλλά επιτρέψτε μου να τονίζω επίσης ότι δεν θα εκτροχιάσουν την διαδικασία που εφαρμόζουμε για την μεταβίβαση» της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, είπε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το χρονοδιάγραμμά μας δεν μεταβάλλονται», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα όμως ο ΓΓ του NATO αναγνώρισε πως οι επιθέσεις «απειλούν να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη (. . .) μεταξύ των ξένων στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας».

«Όμως οι εχθροί του Αφγανιστάν δεν θα επιτύχουν στις προσπάθειές τους να υποσκάψουν αυτήν την εμπιστοσύνη (. . .). Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται για να αποτρέψουμε τέτοιες επιθέσεις», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν, χρησιμοποιώντας την ορολογία του NATO για Ταλιμπάν.

Στα μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνονται αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου και η εντονότερη εργασία της αντικατασκοπείας, αλλά και «αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε πολιτισμική εκπαίδευση», ανέφερε ακόμα ο Ράσμουσεν.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει «προσωρινά» την εκπαίδευση περίπου 1.000 δοκίμων Αφγανών αστυνομικών για να υπάρξει «επανεξέταση» των αιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v