Νέες δοκιμασίες για την κυβερνητική συνοχή

Προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή μέλλει να προκαλέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

  • Real.gr
Νέες δοκιμασίες για την κυβερνητική συνοχή
Προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή μέλλει να προκαλέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την υπαγωγή της σε καθεστώς μνημονίων και επιτήρησης.

Και ενώ αυτή θα μπορούσε απλά να καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία των τριών κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), τα πράγματα δυσκολεύουν στην υπόθεση των δηλώσεων Ρουμελιώτη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε εξ αρχής για την αδυναμία επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος, της οποίας ο φάκελος αποφασίστηκε να σταλεί... αμελλητί στην Βουλή.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς υπογράφεται από περισσότερους των 60 βουλευτών, σημειώνεται ότι μετά από δυόμισι χρόνια μέτρων λιτότητας, «η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά επιδεινούμενης ύφεσης χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης», με στόχο «την εσωτερική υποτίμηση και την καθιέρωση νέου κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης, στηριγμένου στη φθηνή εργατική δύναμη και την ιδιωτικοποιημένη λειτουργία του συνόλου της οικονομίας». Στο σκεπτικό της πρότασης, η προσφυγή στο ΔΝΤ και η υπογραφή των μνημονίων «μετατρέπει την Ελλάδα σε πειραματόζωο και σε πολιορκητικό κριό για την εμπέδωση μιας νέας μορφής καπιταλιστικής εξουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη». Έτσι, θεωρείται ότι δεν μπορούν να παραμείνουν αδιευκρίνιστες οι αιτίες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε αυτή την κατάσταση. «Αντίθετα, πρέπει να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση του νυν πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα υποβλήθηκε στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης ώστε να αναδειχθούν οι αντίστοιχες πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν ενδεχόμενες αστικές και ποινικές ευθύνες», αναφέρεται.

Λόγος γίνεται και για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη, ζητώντας και εδώ διερεύνηση «ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ειδικά δε του πρώην πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, καθώς και κάθε άλλου προσώπου, οι οποίες υπονόμευσαν την αξιοπιστία και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, οδήγησαν σε αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους και τελικά στην υπογραφή του μνημονίου 1 και των πρώτων δανειακών συμβάσεων».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου». Του καταλόγισε ακόμα έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους, καθώς και προς το κράτος Δικαίου. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών», αναφέρεται, στηρίζοντας έτσι η Ιπποκράτους τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και υλοποιώντας σχετική προηγούμενη δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε επικοινωνία του με τον προκάτοχό του.

Με ανακοίνωσή του πάντως αργά χθες το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός αφού θύμισε ότι «οι θεμελιώδεις αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υιοθετούνται πλέον ως αδήριτη ανάγκη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις» υποστήριξε ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιδιώκουν το αντίθετο ποντάροντας σε μια καταστροφή.

Μίλησε για αναζήτηση πρόσκαιρων πολιτικών οφελών και εξιλαστήριων θυμάτων και επανέλαβε τη γνωστή του θέση υπέρ της διάφανειας που δεν έχει όμως σχέση με μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Οι "τιμητές" θα αποκαλυφθούν και θα λάβουν τα επίχειρα της Ιστορίας» σημειωνόταν στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου παραπέμποντας στις διαδικασίες της Βουλής, οπότε όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Απορριπτική όμως για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι «συσκοτίζει το κύριο πρόβλημα, ότι δηλαδή είναι κρίση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που καμία εκδοχή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει και να τη διαχειριστεί προς όφελος του λαού». Το ΚΚΕ μάλιστα εκτιμά ότι «η πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής δεν πρόκειται να ανακόψει την επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Αντιθέτως, ανάλογη με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχουν κάνει από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, επιφυλασσόμενοι από μέρες να εξετάσουν το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για να πράξουν αναλόγως, στηρίζοντάς την ή όχι.


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η αποστολή της δικογραφίας Ρουμελιώτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v