Νίκη του «ευρωπαϊκού στρατοπέδου»

Με μόλις δύο έδρες διαφορά το φιλελεύθερο κόμμα του Μαρκ Ρούτε κόβει πρώτο το νήμα της εκλογικής κούρσας στην Ολλανδία...

  • Real.gr
Νίκη του «ευρωπαϊκού στρατοπέδου»
Με μόλις δύο έδρες διαφορά το φιλελεύθερο κόμμα του Μαρκ Ρούτε κόβει πρώτο το νήμα της εκλογικής κούρσας στην Ολλανδία αφήνοντας δεύτερους τους Εργατικούς. 

Mε καταμετρημένο το 96% των ψήφων, το VVD του Μαρκ Ρούτε παίρνει 41 έδρες στις 150 του ολλανδικού κοινοβουλίου, ακολουθεί το PvdA του Σάμσομ με 39 έδρες. Μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο ακροδεξιός Χερτ Βίλντερς με τις έδρες του κόμματός του να πέφτουν από τις 24 στις 15.

 «Αύριο θα κάνω τα πρώτα βήματα για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης» δήλωσε το βράδυ στην ολλανδική κρατική τηλεόραση ο Ρούτε.

«Τηλεφώνησα στον Μαρκ Ρούτε για να του εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι είναι και πάλι το πρώτο κόμμα» , δήλωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Ντίντερικ Σαμσομ, αποδεχόμενος την ήττα του.

O Ρούτε δεν ανέφερε τα ξημερώματα της Πέμπτης με ποιο κόμμα θα ξεκινούσε για την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου.Τα σενάρια κάνουν λόγο για κυβέρνηση συνασπισμού των δύο πρώτων ή των φιλελεύθερων με άλλα μικρά κόμματα.

Μία κυβέρνηση υπό τον Ρούτε αποτελεί νίκη για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ καθώς θα εξακολουθήσει να έχει και την Ολλανδία σύμμαχο στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της λιτότητας. Υπενθυμίζεται, ότι προεκλογικά ο Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει άλλη βοήθεια εφόσον δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v