Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένταση μεταξύ αθίγγανων και κατοίκων στην Φθιώτιδα

(VIDEO) Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ένταση που επικρατεί στο χωριό Ανθήλη μεταξύ των κατοίκων του χωριού και των αθίγγανων, που, είτε διαμένουν μόνιμα στο χωριό, είτε βρίσκονται εκεί την τελευταία περίοδο.

  • Real.gr
Ένταση μεταξύ αθίγγανων και κατοίκων στην Φθιώτιδα
Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ένταση που επικρατεί στο χωριό Ανθήλη, 7 χιλιόμετρα πριν τη Λαμία, μεταξύ των κατοίκων του χωριού και των αθίγγανων, που, είτε διαμένουν μόνιμα στο χωριό, είτε βρίσκονται εκεί την τελευταία περίοδο.

Σήμερα το μεσημέρι απειλήθηκαν επεισόδια, αλλά οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί τα απέτρεψαν. Πρόκειται για αντιπαράθεση η οποία χρονολογείται από το 2000, από την εποχή δηλαδή, που οι αθίγγανοι έλαβαν χρηματοδοτήσεις, αγόρασαν οικόπεδα και έχτισαν σπίτια στην άκρη του χωριού, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός τους στην περιοχή.

Οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, παραπονούνται για αύξηση της εγκληματικότητας, για ανύπαρκτους υγειονομικούς όρους και για κλίμα τρομοκρατίας με διάφορους τρόπους. Ζητούν να απομακρυνθούν οι αθίγγανοι από το συγκεκριμένο σημείο και έως σήμερα έχουν γίνει πολλές απόπειρες χωρίς αποτέλεσμα.




Σημειώνεται ότι πέρυσι στο δημοτικό σχολείο της Ανθήλης φοιτούσαν 20 παιδιά αθίγγανων και φέτος εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή άλλων 25, γεγονός που πυροδότησε κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους που υποστηρίζουν πως «μη νόμιμα συγκεντρώνονται αθίγγανοι απ' όλη την Ελλάδα».

Εξάλλου, πλην των περίπου 40 σπιτιών που έχουν χτιστεί σε ιδιόκτητα οικόπεδα, τα οποία αγοράστηκαν από ιδιοκτήτες στην Ανθήλη, άλλοι αθίγγανοι αγόρασαν οικόπεδα για να χτίσουν σπίτια, αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τα οικόπεδα αυτά ήταν εκτός σχεδίου και δεν μπορούσαν να εκδόσουν οικοδομικές άδειες. Έτσι, μέσα σε αυτά έστησαν πρόχειρα παραπήγματα. Εκτός από τις δύο αυτές κατηγορίες υπάρχουν και άλλοι αθίγγανοι οι οποίοι έχουν στήσει παραπήγματα στην ευρύτερη περιοχή και δηλώνουν φιλοξενούμενοι αυτών που έχουν ιδιοκτησία στον συγκεκριμένο χώρο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι κάτοικοι του χωριού προγραμμάτισαν γενική συνέλευση με θέμα τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των αθίγγανων. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε ήρεμο κλίμα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ομάδα αθίγγανων, μονίμων κατοίκων της περιοχής, επιχείρησαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση, που θα εξελισσόταν, και ορισμένοι εκ των κατοίκων αντέδρασαν.
Λίγο πριν τη συζήτηση στη γενική συνέλευση, μία λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και αθίγγανων πυροδότησε το κλίμα έντασης, με συνέπεια οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι του χωριού να ανατρέψουν ένα από τα σταθμευμένα ΙΧ των αθίγγανων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τη γενίκευση των επεισοδίων, αλλά όλη τη νύχτα ο φόβος είχε απλωθεί πάνω από το χωριό. Κάτοικοι διακινούσαν πληροφορίες ότι δήθεν μεταφέρονται αθίγγανοι από άλλες περιοχές με τελικό στόχο «να βάλουν φωτιά στα σπίτια των κατοίκων», πράγμα το οποίο δεν είχε βάση.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οικογένειες αθίγγανων που έχουν σπίτι στην περιοχή το εγκατέλειψαν για να περάσουν τη νύχτα τους χιλιόμετρα μακριά, καθώς μεταξύ των αθίγγανων κυκλοφορούσαν φήμες ότι «θα υπήρχε μέσα στη νύχτα τελική επίθεση από την πλευρά των κατοίκων για να τους κάψουν τον οικισμό».

Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα όλη τη νύχτα.

Η «τελευταία πράξη» της έντασης ξεκίνησε από εσωτερική αντιπαράθεση στο τοπικό συμβούλιο του χωριού, όταν διατυπώθηκαν καταγγελίες από τον αντιπρόεδρο του τοπικού συμβουλίου ότι χορηγούνται αφειδώς βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας για να εισπραχθούν επιδόματα, αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για τις υπογραφές του προέδρου.
Το θέμα πήρε διαστάσεις με τον αντιπρόεδρο να ανεβάζει τους τόνους και να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως κάλεσε «και τα παιδιά της Χρυσής Αυγής για να έρθουν εδώ να παρακολουθήσουν», προκειμένου, όπως καταγγέλεται από κατοίκους, να δικαιολογήσει την παρουσία περίπου δέκα στελεχών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης των κατοίκων την Τετάρτη το βράδυ, χωρίς όμως να έχουν κάποια εμπλοκή.



Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι αθίγγανοι από αυτούς που μένουν μόνιμα στο χωριό Ανθήλη, κάνουν λόγο για άμεσες απειλές, αφού, όπως υποστηρίζουν, τους διαμηνύουν πως «θα έρθει Χρυσή Αυγή και ...μάζεψε τα, να φύγετε από δω», όπως σημειώνουν. Μάλιστα επιμένουν πως «και μόνο η παρουσία στελεχών της Χρυσής Αυγής πυροδότησε το κλίμα της αντιπαράθεσης».

Νωρίς το πρωί και σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης ο δήμαρχος της Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, και αντιπροσωπεία κατοίκων έκαναν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, παράσταση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Λαμίας, όπου κατέθεσαν στοιχεία σε σχέση με πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις, ζητώντας εφαρμογή της νομιμότητας.

Η επίσκεψη αυτή μαζί με διαδόσεις που έφτασαν μέχρι τους αθίγγανους, για πιθανή επέμβαση της αστυνομίας, ανέβασαν την ένταση. Αρκετοί αθίγγανοι έκλεισαν τον δρόμο που έφτανε ίσαμε τον οικισμό και ακολούθως οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να συγκεντρώνονται.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και λίγο πριν τις τρεις μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η τάξη, ενώ ήδη εξελίσσονται διαβουλεύσεις για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και οι δύο πλευρές για μια συμφωνία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στην περιοχή.

Πάντως, στην Ανθήλη παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v