Θα δείξει τον «άλλο δρόμο» ο Αλέξης;

Πρώτο βήμα από τη ΔΕΘ, με υπέρ και κατά. Εμφάνιση «πρωθυπουργού εν αναμονή». Ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ, αφού δεν κάλεσε τα κορυφαία στελέχη. Η προσωπική κόντρα με τον πρωθυπουργό και οι υποσχέσεις.

  • Real.gr
Θα δείξει τον «άλλο δρόμο» ο Αλέξης;
Το πρώτο βήμα «να δείξει τον άλλο δρόμο», με υπέρ και κατά, επιχείρησε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το πολιτικό κόστος στα τρία κυβερνητικά κόμματα από τα σκληρά μέτρα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εμφανίστηκε ως «πρωθυπουργός εν αναμονή». Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, δεν προσκάλεσε στην συνέντευξη τύπου ούτε τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος (Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Παπαδημούλης και Παν. Κουρουμπλής, ο οποίος βρέθηκε στην αίθουσα με δική του πρωτοβουλία), ούτε καν τον υπεύθυνο Προγράμματος - τον αποκαλούμενο από πολλούς και… αντιπρόεδρο - Γιάννη Δραγασάκη. Αντιθέτως, στη ΔΕΘ, - όχι όμως και στη συνέντευξη τύπου - είχαν προσκληθεί οι αρμόδιοι για τα οικονομικά και εργασιακά τομεάρχες Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε εκλογές, εμφανίστηκε όμως έτοιμος να κυβερνήσει αν, όπως είπε Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ομολογήσουν ότι δεν μπορούν, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ακυρώσουν τα νέα μέτρα πριν φτάσουν στη Βουλή. Χαρακτήρισε δε ως «αυταπάτη» την επιμήκυνση και επιτέθηκε προσωπικά και με οξύτητα στον Αντώνη Σαμαρά, επιχειρώντας να εμφανιστεί - από τη στιγμή που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκυβερνούν, ενώ το ΚΚΕ απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με τα άλλα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ - ως το αντίπαλον δέος και η εναλλακτική πρόταση. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, σήκωσε και το γάντι που του έριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αποκαλώντας τον «Μαυρογιαλούρο». «Ο Γκρούεζας (σ.σ. ο κομματάρχης στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» με τον Δημ. Κωνσταντάρα) δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογιαλούρους» ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, και μετά τη ΔΕΘ, καλείται να απαντήσει επαρκώς σε σειρά θεμάτων, ώστε να πείσει ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση:

Πρώτον, ότι μπορεί να υπάρξει καταγγελία του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ώστε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο σημείο, εξακολουθεί και παραμένει ο αδύνατος κρίκος και μετά τις εκλογές, γεγονός που εκμεταλλεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, με επανειλημμένες αναφορές τόσο του Αντ. Σαμαρά όσο και του Σίμου Κεδίκογλου, με τις οποίες τον ταυτίζουν με το «λόμπι της δραχμής».

Δεύτερον, ότι μπορεί να υπάρχουν χρήματα (και οικονομία σε στοιχειώδη λειτουργία) ώστε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που και στη ΔΕΘ έδωσε. Μεταξύ αυτών άμεση επαναφορά κατώτατου μισθού, μετενέργειας, επιδόματος ανεργίας, ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ και πολλά άλλα. Οι αναφορές του στις πηγές εσόδων για τις παραπάνω εξαγγελίες σαφώς και δεν είναι πειστικές, με αποτέλεσμα ήδη κάποιοι να τον παρομοιάζουν αυτή τη φορά με τον…Γιώργο Παπανδρέου, θυμίζοντας τη ρήση «λεφτά υπάρχουν».

Τρίτον, η γρήγορη και πειστική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, που δεν θα σπαράσσεται από διαμάχες εξουσίας, αλλά και θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, η μάχη θα δοθεί για τα μέτρα μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή. Ένα έξω, που για πολλούς θα κρίνει τους συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο…


Α. Τσίπρας: Δεν ζητώ εκλογές - Ζητώ αλλαγή πολιτικής

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v