Στο επίκεντρο της ισλαμική οργής και η Γαλλία

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Πρεσβείες, προξενεία και σχολεία της Γαλλίας θα κλείσουν σε είκοσι μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή - Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στις γαλλικές πρεσβείες

  • Real.gr
Στο επίκεντρο της ισλαμική οργής και η Γαλλία
Μετά την Αμερική, η Γαλλία έχει μπει από χθες στο στόχαστρο της οργής των Μουσουλμάνων του αραβικού κόσμου, με αφορμή την δημοσιοποίηση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ από την γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Πρεσβείες, προξενεία και σχολεία της Γαλλίας θα κλείσουν σε είκοσι μουσουλμανικές χώρες την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης προσευχής - για προληπτικούς λόγους ενώ o γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των γαλλικών πρεσβειών.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα γραφεία της Charlie Hebdo, προς αποφυγή επεισοδίων από οργισμένους μουσουλμάνους.

Οι αρχές της Υεμένης ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία της Γαλλίας στη Σαναά, ενώ δεκάδες γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν σήμερα στην Τυνησία και θα παραμείνουν κλειστά ως την Δευτέρα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Τύνιδα. Επιπλέον η πρεσβεία ζήτησε από τις αρμόδιες τυνησιακές αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις της.


Το επίμαχο εξώφυλλο της εφημερίδας που προκάλεσε νέο κύμα οργής στον μουσουλμανικό κόσμο.Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένας ορθόδοξος Εβραίος, ο οποίος μεταφέρει έναν μουσουλμάνο σε αναπηρικό καροτσάκι, ενώ στο εσωτερικό της έκδοσης δημοσιεύονται αρκετές γελοιογραφίες, σε μία από τις οποίες ο προφήτης απεικονίζεται γυμνός.


Στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Γάλλοι ταξιδιώτες καλούνται "να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση , με δεδομένες τις ταραχές" στον μουσουλμανικό κόσμο ενώ , οι Γάλλοι υπήκοοι που διαμένουν στις μουσουλμανικές χώρες καλούνται να αποφεύγουν κάθε δημόσια συγκέντρωση, δρόμους όπου παραδοσιακά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και τους χώρους γύρω από κτίρια υψηλής επικινδυνότητας (όπως δυτικές διπλωματικές αποστολές, τόπους θρησκευτικής λατρείας).


Λίβανος: Τεθωρακισμένα φρουρούν την κατοικία του Γάλλου πρέσβη στην Βηρυτό

Στο Πακιστάν, οι Γάλλοι πολίτες έλαβαν στα κινητά τους το μήνυμα: "Ιδιαίτερες απειλές για τη γαλλική κοινότητα και τα γαλλικά συμφέροντα έπειτα από δημοσίευση σήμερα σκίτσων από το Charlie Hebdo. Αυξημένη επαγρύπνηση".

Η γαλλική κυβέρνηση από την μεριά της, επισήμως υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου ως θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το νόμο αλλά καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

«Κάθε μεμονωμένη ενέργεια, κάθε γραπτό, κάθε σκίτσο, κάθε δήλωση, μπορεί να υποδαυλίσει, μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις σε μια ήδη τεταμένη περίοδο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς .

Από την πλευρά του, o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ξεκαθάρισε ότι στη Γαλλία ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης αλλά με την φόρτιση που υπάρχει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες»δεν έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή ".



Το 2011 ,η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo είχε και πάλι δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου και τον εμπρησμό των γραφείων της εφημερίδας . Σύμφωνα με το ισλάμ, είναι ασέβεια να απεικονίζεται το πρόσωπο του προφήτη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v