Ποιος είναι ο «βοσκός» του Άκη

Η Real news είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα της από τις 20 Φεβρουαρίου 2011 τον ρόλο του στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

  • Real.gr
Ποιος είναι ο «βοσκός» του Άκη
Η Real news είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα της στις 20 Φεβρουαρίου 2011 τον ρόλο του στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.



Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

«Εγώ βοσκός γεννήθηκα, βοσκός και θα πεθάνω, συνηθίζει να λέει ο Γιάννης Σμπώκος στους συγχωριανούς του στα Ανώγεια της Κρήτης. Ο «βοσκός από τα Ανώγεια» υπήρξε ο αρχιτέκτονας που, όπως ο ίδιος παραδέχεται, υλοποίησε το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΥΕΘΑ (1996-2000). Ήταν το «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου και το όνομά του αναφέρεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή από τον Άρειο Πάγο, τον Απρίλιο του 2004.

Ο Γ.Σμπώκος, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ήταν βουλευτής Ρεθύμνου από το 1991 έως το 1993. το 2000 που επανεξελέγη, έχασε την έδρα μέσω Εκλογοδικείου, ενώ το 2004 συνέβη αυτό που σκίασε την πολιτική του πορεία: το ΠΑΣΟΚ δεν τον συμπεριέλαβε στις λίστες των υποψηφίων του, δίνοντας την ευκαιρία στην καλπάζουσα προς την εξουσία Ν.Δ. να μιλήσει για «σκοτεινές πτυχές», «σκάνδαλα» και «σκιές» στον χώρο των εξοπλισμών, την περίοδο που επικεφαλής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ) ήταν ο Γ. Σμπώκος.

Τον Ιανουάριο του 2005, στο καθιερωμένο τραπέζι του Α.Τσοχατζόπουλου σε εστιατόριο του κέντρου, με αφορμή την ονομαστική του γιορτή, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Γ.Σμπώκο αν ανησυχεί για κάτι. Καθαρίζοντας σαρδέλες με τα χέρια, ο πρώην κυρίαρχος των εξοπλισμών απάντησε: «Φέρτε μου τη σύμβαση που υπέγραψαν τούτοι δω (σ.σ.: η Ν.Δ. και ο εισαγγελέας Ζορμπάς για τα TOR, να δείτε ποιος πρέπει να ανησυχεί!». Η άνεσή του εξέπληξε το ακροατήριό του, αφού το κλίμα της εποχής ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για οποιονδήποτε και οτιδήποτε είχε σχέση με εξοπλισμούς. Πόσο μάλλον με τον επικεφαλής της ΓΔΕ.

Κι όμως, αυτή την ψυχραιμία δεν την έχασε ποτέ. Σε αντίθεση με τον Α.Τσοχατζόπουλο, που μπήκε αμέσως στο «στόχαστρο» για τις εξοπλιστικές επιλογές της περιόδου που ήταν υπουργός Άμυνας, ο Γ. Σμπώκος ελάχιστες φορές αναφέρθηκε. Κι όταν αυτό έγινε, έσπευδε με λακωνικές ανακοινώσεις να διευκρινίζει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν κανένα ιδιόκτητο ακίνητο, δεν έχουν ξενοδοχεία, δεν έχουν μετοχές, δεν είναι διαχειριστές καμιάς εταιρείας και ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στη φορολογική δήλωσή τους. Παρά την τρικυμία που περνά ο παλιός του προϊστάμενος στο Πεντάγωνο, ο «βοσκός» παραμένει... στεγνός αλλά και εξαφανισμένος. Οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στους δύο δεν υπάρχουν πια σχέσεις- άλλωστε, το ομολόγησε ο ίδιος σε ένα μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό ξέσπασμά του. Όταν, δε, σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε το όνομά του, ο Ανωγειανός έκανε παρέμβαση και υπερασπίστηκε μόνο τον εαυτό του...





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v