Νέοι βομβαρδισμοί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας

«Δεν θέλουμε να κηρύξουμε πόλεμο με την Συρία, αλλά δεν είμαστε μακριά» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός

  • Real.gr
Νέοι βομβαρδισμοί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας
Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να ακροβατούν οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας, δύο ημέρες μετά το αιματηρό επεισόδιο με τους 5 Τούρκους νεκρούς πολίτες από συριακή οβίδα, στο παραμεθόριο χωριό Ακτσάκαλε.

Νέο εισόδιο σημειώθηκε σήμερα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην επαρχία Χατάυ, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συριακές οβίδες έπληξαν και πάλι τουρκικό έδαφος, πλήττοντας μία αγροικία κοντά στα σύνορα. Ο τουρκικός στρατός - ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή- ανταπάντησε , βομβαρδίζοντας την συριακή πλευρά.

Προς το παρόν, καμιά πλευρά δεν έχει αναφέρει θύματα.


Ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε σήμερα στη Δαμασκό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε θέση μάχης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να κηρύξουμε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε μακριά. Το έθνος αυτό έχει φτάσει εδώ που είναι σήμερα επιβιώνοντας από διηπειρωτικούς πολέμους».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε μια «φλογερή» ομιλία του σε υποστηρικτές του στην Κωσταντινούπολη,  προειδοποίησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να μην ξαναπροκαλέσει με παρόμοια επεισόδια καθώς « το να δοκιμάσει κανείς την αποτρεπτική δυνατότητα της Τουρκίας, θα είναι «ένα μοιραίο λάθος».

Στο εσωτερικό της Συρίας , ο εμφύλιος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας χτυπούν ανηλεώς την πόλη Χομς, στον πιο σφοδρό βομβαρδισμό των τελευταίων μηνών

Στη Δαμασκό, μετά από σφοδρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν ότι κατέλαβαν μια βάση αεράμυνας με κρυμμένους πυραύλους στα ανατολικά της Συριακής πρωτεύουσας, μια σπάνια επιτυχία μετά από μια σειρά από αποτυχίες της ένοπλης αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε και συνταγματάρχης του κυβερνητικού στρατού Φρουράς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι από την Λατάκια, ιδιαίτερη πατρίδα του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Παράλληλα, ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές στη Δαμασκό. .

Εχθές Πέμπτη, σε όλη τη χώρα περίπου 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εμφύλιες συγκρούσεις , στην πλειοψηφία τους ΄μαχοι σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v