Μεταρρύθμιση του ΟΗΕ ζητά ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αδράνεια του στο θέμα της Συρίας και κατηγόρησε τη Δύση ότι επαναλαμβάνει τα λάθη που οδήγησαν σε σφαγές στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990

  • Real.gr
Μεταρρύθμιση του ΟΗΕ ζητά ο Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αδράνεια που δείχνει σχετικά με την επίλυση της συριακής κρίσης, την ίδια ώρα που στην Τουρκία βρίσκεται ο διεθνής μεσολαβητής Λάκνταρ Μπραχίμι για συναντήσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου . Ο Μπραχίμι, στον οποίο ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ έχουν αναθέσει την εξεύρεση μιας λύσης για την κρίση στη Συρία, θα συζητήσει με τον Τούρκο αξιωματούχο "όλες τις πλευρές του θέματος" σχετικά και με τη ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία .

Σε δηλώσεις του, ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λόγω της αδυναμίας του ΟΗΕ να βρει διέξοδο από την κρίση στη Συρία ενώ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες υπερδυνάμεις επαναλαμβάνουν τα λάθη που οδήγησαν σε σφαγές στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990.

“Η μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητη, και αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί. Σήμερα γίνεται αυτό που λένε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, κατά την οποία αποφασίζουν για την τύχη του κόσμου”, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας - η οποία δεν αποτελεί μέρος του ΣΑ του ΟΗΕ- είπε ότι στο σύγχρονο κόσμο οι χώρες της Δύσης δεν αποτελούν το μοναδικό κέντρο. «ο κόσμος έχει γίνει πολύπλοκος και θα συνεχίσει να αλλάζει»

Η Τουρκία έχει κάνει εκκλήσεις για στρατιωτκή παρέμβαση της Δύσης στη συριακή κρίση με μέτρα που θα σταματήσουν την αιματοχυσία , όπως η επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων από ξένα αεροσκάφη.

Παρόλα αυτά, μικρή πιθανότητα υπάρχει για να στήριξη ο ΟΗΕ τέτοια δραστικά μέτρα. Αρχικό εμπόδιο είναι το βέτο που θέτουν σε κάθε συνεδρίαση του ΣΑ η Κίνα και η Ρωσία( βασικές σύμμαχοι του Μπασάρ αλ Άσαντ) αλλά και η απροθυμία της Δύσης να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο θρησκευτικό πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή περιφερειακό πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v