Ν. Αφρική: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις αστυνομίας- μεταλλωρύχων

Δεκάδες συλλήψεις απεργών σε συγκρούσεις της αστυνομίας με "παράνομους" διαδηλωτές

  • Real.gr
Ν. Αφρική: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις αστυνομίας- μεταλλωρύχων
Νέα εισόδια μεταξύ απεργών μεταλλωρύχων και αστυνομίας σημειώθηκαν στην Νότιο Αφρική, στα πλαίσια της τρίμηνης κινητοποιήσεις των εργατών στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν σήμερα με ομάδα απεργών που έλαβαν μέρος σε μια «παράνομη» διαδήλωση διαμαρτυρίας στα μεταλλεία σιδήρου του Sishen και συνέλαβαν 40 μεταλλωρύχους.Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι εργάτες - οι οποίοι απεργούν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση μισθών- κατάσχεσαν τον εξοπλισμό του μεταλλείου.

Επιπλεόν,  η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τουλάχιστον 26 απεργούς μεταλλωρύχους έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν σε ορυχείο χρωμίου, το οποίο εκμεταλλεύεται η νοτιοαφρικανική εταιρεία Samancor κοντά στη Μαρικάνα.

Στο μεταξύ η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Gold Fields, πολλά ορυχεία της οποίας δεν λειτουργούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, απείλησε σήμερα να απολύσει 15.000 απεργούς μεταλλωρύχους, δηλαδή τα δύο τρίτα των εργαζομένων της, αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους ως την Πέμπτη το μεσημέρι.

Εχθές εκατοντάδες μεταλλωρύχοι απολύθηκαν από τους ιδιοκτήτες των μεταλλείων. Συγκεκριμένα , η εταιρεία εξόρυξης σιδήρου Anglo American ανακοίνωσε ότι απέλυσε σχεδόν 300 απεργούς, κάποιοι από τους οποίους είχαν καταλάβει το ορυχείο στο Σίσεν και απειλούσαν ότι θα καταστρέψουν τον εξοπλισμό αν δεν λάβουν μισθολογικές αυξήσεις.

Τους τελευταίους μήνες, σε πολλά από τα μεταλλεία της Νότιας Αφρικής πραγματοποιούνται συνεχιζόμενες απεργίες και διαδηλώσεις, οι οποίες καταλήγουν σε σφοδρές-και πολλές φορές αιματηρές- συγκρούσεις με την αστυνομία .

Στις 16 Αυγούστου η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους αρκετών χιλιάδων εργαζομένων στο ορυχείο Marikana, σκοτώνοντας 34 άτομα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v