Κολομβία- FARC: Καλή διάθεση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων

Κυβέρνηση και αντάρτες δεσμεύθηκαν να καταβάλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνία, παρά τις αγεφύρωτες διαφορές

  • Real.gr
Κολομβία- FARC: Καλή διάθεση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων
Οι αντιπροσωπείες της κολομβιανής κυβέρνησης και των αριστερών ανταρτών FARC, άρχισαν σήμερα στο Χούρνταλ της Νορβηγίας διερευνητικές συνομιλίες, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται πως θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνική λύση στην εμφύλια σύρραξη που έχει προκαλέσει χιλιάδες θύματα στη σχεδόν 50ετή διάρκειά της, από το 1964 οπότε και συστάθηκε η FARC.

Σε κοινή διακήρυξή τους, οι δύο πλευρές ανακοινώνουν την έναρξη ενός διαλόγου, που αποβλέπει στην επίτευξη «μίας σταθερής και βιώσιμης ειρήνης».

Παρόλα αυτά, ο διαπραγματευτής του ανταρτών, Ιβάν Μάρκες (φωτ) , δήλωσε ότι οι συνολικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την FARC, προκειμένου να συναινέσει σε μία ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση.

«Προσερχόμαστε κρατώντας στα χέρια μας ένα κλαδί ελιάς αλλά ειρήνη δε σημαίνει πως θα σιγήσουν τα όπλα», δήλωσε εμφαντικά ο Μάρκες.

Η κολομβιανή κυβέρνηση δια του αντιπροσώπου της πρώην αντιπρόεδρου Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε απάντησε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή οι ξένες επενδύσεις δεν αποτελούν τμήμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ιδιωτική περιουσία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Κάγιε , ο οποίος τόνισε ότι "η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι επιτυχής αν είναι σοβαρή, ρεαλιστική και αποτελεσματική".

Παρόλα αυτάν ο κολομβιανός διαπραγματευτής τόνισε ότι "η διαδικασία που αρχίζει σήμερα είναι διαφορετική από το παρελθόν", καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών δεν καρποφόρησαν στο παρελθόν. Στις τελευταίες ανεπιτυχείς ειρηνευτικές προσπάθειες προ 10ετίας,  οι αντάρτες είχαν σκληρύνει τη στάση τους και είχαν εντείνει τις επιθέσεις τους σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

«Κάθε βήμα θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύρραξης», πρόσθεσε ο ντε λα Κάγιε, για τον οποίον οι FARC «πρέπει να παλέψουν για τα ιδανικά τους, αλλά μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών».

Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου στην Αβάνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από αντιπρόσωπο της Κούβας, μίας από τις εγγυήτριες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μαζί με την Νορβηγία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v