Συρία: Δεκάδες νεκροί και απαγωγές αξιωματούχων

Για «μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι» που παίζεται τη Συρία, έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ

  • Real.gr
Συρία: Δεκάδες νεκροί και απαγωγές αξιωματούχων
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια βίας στη Συρία, κυρίως στις συγκρούσεις στο Χαλέπι, σύμφωνα με την οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού.

Τα νέα αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν την επομένη μιας ιδιαίτερα αιματηρής ημέρας, στην διάρκεια της οποίας 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν-65 πολίτες, 62 στρατιώτες και 46 αντάρτες-σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Ντεράα , Ταϊσίρ Σμάντι και ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ , οΜαχμούντ Φαουάζ Άκραντ, απήχθησαν σήμερα από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.  «Έξι τρομοκράτες απήγαγαν σήμερα τον γενικό εισαγγελέα της Ντεράα μπροστά από το δικαστήριο της πόλης και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο, δηλώνοντας ότι «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες» απήγαγαν τον εισαγγελέα καθώς και τον Μαχμούντ Φαουάζ Άκραντ.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στη Συρία αλλά και το ξέσπασμα των βίαιων θρησκευτικών συγκρούσεων στον Λίβανο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάβρο, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί, καθώς στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή παίζεται ένα «μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι».

«Προωθείται άλλη μια ανακατανομή του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής και διάφοροι παίκτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις γεωπολιτικές τους θέσεις. Πολλοί δεν σκέπτονται τόσο πολύ τη Συρία, αλλά το Ιράν. Το λένε απροκάλυπτα κιόλας, ότι το Ιράν πρέπει να στερηθεί του πλησιέστερου συμμάχου του, που είναι ο Μπασάρ Άσαντ», είπε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Για κάποιους δεν είναι συμφέρον να επιτραπεί η μετάβασή της Συρίας σε πιο "ήρεμα ύδατα", αλλά να ο εμφύλιος πόλεμος» δήλωσε ο Λάβρο, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ και την Τουρκία, βασικούς αντίπαλους του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Οι Αμερικανοί μας εταίροι δήλωσαν ότι η παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία είναι αυτή που υποκινεί τις εξτρεμιστικές διαθέσεις, ενώ οι δυτικές δυνάμεις προμηθεύουν με όπλα και υποστηρίζουν ηθικά την συριακή αντιπολίτευση» λέει στην συνέντευξη του ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο Σεργκέι Λαβρώφ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Συρίας «εγγυητή των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών».




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v