Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση Σαμαρά – Βενιζέλου για τον ειδικό λογαριασμό

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΠΑΣΟΚ το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τον ειδικό λογαριασμό και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

  • Real.gr
Σύγκρουση Σαμαρά – Βενιζέλου για τον ειδικό λογαριασμό
Στη δημοσιότητα έδωσε το ΠΑΣΟΚ το σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τον ειδικό λογαριασμό και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μετά τις διαψεύσεις που υπήρξαν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα. 

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα διότι, σύμφωνα με κύκλους του Κινήματος «κάποιοι αμφισβητούν» ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα, καθώς και ότι το θέμα το έθεσε ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» ακριβώς στην απαίτηση να μην ασκείται η δημοσιονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση.

«Σημασία δεν έχει τι σου στέλνουν αλλά τι απαντάς» τόνιζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά την απάντηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το σημείωμα οι κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης:

• Να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό που θα τον διαχειρίζονται οι πιστωτές
• Εξειδίκευση των εσόδων
• Αυτόματες περικοπές δαπανών
• Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού
• Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια
• Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης

Πιο συγκεκριμένα, το σημείωμα των Γερμανών αναφέρει ότι θα πρέπει ο ειδικός λογαριασμός για την εξυπηρέτηση του χρέους να τεθεί υπό την διαχείριση των δανειστών της Ελλάδας, και ενδεχομένως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Ο λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι του προγράμματος χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και μόνο, που θα εξασφαλιστεί με τη δημιουργία μίας διεθνούς διαχείρισης (της ΕΚΤ για παράδειγμα). Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο το χρέος εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτό τον λογαριασμό. Η εκταμίευση του EFSSF και του ΔΝΤ μετά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν στο λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά για την εξυπηρέτηση του χρέους που καθορίζεται στο Μνημόνιο θα πρέπει επίσης να καταβληθούν μέσω του λογαριασμού» αναφέρει το σημείωμα.

Για τις αυτόματες περικοπές δαπανών οι Γερμανοί ζητούν να εφαρμοστεί ένας κανόνας για τις δημόσιες δαπάνες: «Με τη συμφωνία της τρόικας τα ελλείμματα (αποκλίσεις από το σχέδιο του προϋπολογισμού) θα οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών μοιρασμένες ίσα σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό)».

Διαβάστε στα αγγλικά το σημείωμα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v