Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να διατυπώσει τη θέση του για την «οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική».

  • Real.gr
Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να διατυπωθεί επισήμως, δια στόματος του Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, η θέση του για την «οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική».

Στη συνεδρίαση πολλοί βουλευτές φέρονται έτοιμοι να μιλήσουν ανοιχτά για όλους και για όλα, καθώς πυκνώνουν οι προσωπικές τοποθετήσεις γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ , εν πολλοίς αποκλίνουσες από την επίσημη κομματική γραμμή.

Κύκλοι της Ιπποκράτους, σχολιάζοντας πρόσφατες απόψεις στελεχών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζουν ότι «μόνο η πλήρης απόδοση της στρατηγικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ και η οποία συνεχίζεται, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα τη δημοκρατική παράταξη στην ανάκαμψη», αποδοκιμάζοντας με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την αναζήτηση λύσης εκτός ΠΑΣΟΚ, μέσω, ενδεχομένως, άλλων σχημάτων, αυτόνομων ή συνεργατικών.

Η αυριανή συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να γίνει πριν την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ένα θέμα για το οποίο υπήρξαν τριβές στο εσωτερικό του Κινήματος, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πραγματοποιείται δε πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού και πριν την τελική διαμόρφωση και την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ φθάνει σε οριακό σημείο, με τις δημοσκοπήσεις να το κατατάσσουν στη ζώνη κάτω του 10% και τις φυγόκεντρες τάσεις να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Για όλα τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο στην ΚΟ και αφορούν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Πρόεδρος του Κινήματος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Με στόχο, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, «να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να επέλθουν οι μέγιστες δυνατές βελτιώσεις». Η προσπάθεια αυτή της βελτίωσης θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μέχρι την τελευταία στιγμή, η οποία είναι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Οι βελτιώσεις, όπως αναφέρουν, επίσης, δεν αφορούν μόνο στα εργασιακά, αλλά και σε «πολλά άλλα κρίσιμα και ευαίσθητα σημεία».

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη στάση του από εκείνη της ΔΗΜΑΡ και προσθέτουν ότι το κόμμα αυτό «βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τις ευθύνες δύσκολων εθνικών αποφάσεων».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος στους βουλευτές του κόμματός του για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ και του IIF, καθώς και για τα συμπεράσματα που έβγαλε. Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις επαφές του αυτές και την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν, πάντως, οι ίδιες πηγές του Κινήματος, οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα, αφορούσαν κυρίως το «μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», από το οποίο, όπως τονίζουν, «θα εξαρτηθεί ουσιαστικά και η έκβαση της πολιτικής διαπραγμάτευσης», η οποία θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup. Και, όπως τονίζουν, «από τη βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται ουσιαστικά:
-το αν το πακέτο, όπως θα διαμορφωθεί, θα θεωρηθεί αξιόπιστο πολιτικά και οικονομικά από την ελληνική κοινωνία και από τις αγορές, και
-το αν βεβαίως θα είναι πράγματι το τελευταίο, σημείο στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ.

Σε σχέση με τις πρόσφατες και τις αναμενόμενες εσωκομματικές διεργασίες, ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, ζήτησε από τους συνεργάτες του να παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με επίσημο σχόλιο του Γραφείου Τύπου, πήρε αποστάσεις από όσα αναφέρει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Γιάννης Δατσέρης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος άφησε σκοπίμως ασχολίαστο άρθρο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για «κοινό μέτωπο όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων». Υπενθυμίζουν, πάντως, ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί ανοιχτά, πριν τις εκλογές, υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων του τόπου», με την εξής διαφορά: Ότι «κάθε μια από αυτές τις δυνάμεις διατηρεί φυσικά την ιδεολογική και πολιτικής της φυσιογνωμία».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v