«Μπροστά του ο Σαμαράς βλέπει μόνο τη δόση»

Ούτε μισό βήμα πίσω από τον Πρωθυπουργό παρά το χθεσινό θυελλώδες 24ωρο στη βουλή. «Τα μέτρα θα πάνε στη βουλή και όποιος ψηφίσει, ψήφισε. Ο Σαμαράς βλέπει μόνο τη δόση» επιμένουν στο Μαξίμου.

  • Real.gr
«Μπροστά του ο Σαμαράς βλέπει μόνο τη δόση»
Ούτε μισό βήμα πίσω από τον Πρωθυπουργό παρά το χθεσινό θυελλώδες 24ωρο στη βουλή. «Τα μέτρα θα πάνε στη βουλή και όποιος ψηφίσει, ψήφισε. Ο Σαμαράς βλέπει μόνο τη δόση» επιμένουν στο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δήλωση του κ. Σαμαρά που προκάλεσε αναταράξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. για την «ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ενίσχυσε απολύτως τη συσπείρωση στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα και όπως αποδείχθηκε από την οριακή ψήφιση του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, ίσως πρόλαβε το «ατύχημα» που τόσο απεύχονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής; Ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει «μπετονάρει» τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα και πλέον γνωρίζει πως το βασικότερο πρόβλημα είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Συνεργάτες του γνωρίζουν πως στο περιβάλλον Κουβέλη υπάρχουν φωνές που μιλούν ακόμη και για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

Από την άλλη στην Ιπποκράτους η κατάσταση δεν μπορεί να εκτιμηθεί με λογικούς πολιτικούς όρους και έτσι αυτή τη στιγμή ο κ. Σαμαράς βρίσκεται επί της ουσίας με δυο κυβερνητικούς εταίρους χωρίς να μπορεί να υπολογίσει στις ψήφους των βουλευτών τους για να προχωρήσουν τα μέτρα στη βουλή με μία ισχυρή πλειοψηφία και ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι ξεκάθαρα και εύκολα αναγνώσιμα για τον Πρωθυπουργό: «Τα μέτρα θα πάνε στη βουλή και όποιος ψηφίσει, ψήφισε» λένε οι συνομιλητές του επισημαίνοντας πως τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος γνωρίζουν απόλυτα το τι θα συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Αυτό οι ίδιες πηγές το μεταφράζουν ως μία απόλυτη αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά να προχωρήσει με το πακέτο των μέτρων. «Μπροστά του βλέπει μόνο τη δόση» επιμένουν συνεργάτες του.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνησή του ρισκάρει απόλυτα: Και να χάσει το στοίχημα της αξιοπιστίας η οποία χτίστηκε, όπως λένε στο Μαξίμου «με αίμα και κόπο» -και να απολέσει το momentum της γενικότερης διάθεσης που υπάρχει στην Ευρώπη για συνολική λύση στην κρίση χρέους που όπως πιστεύουν στην Αθήνα μπορεί να «συμπαρασύρει» και την Ελλάδα.

Με τις τελευταίες εξελίξεις όμως στην τρικομματική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως το μήνυμα προς τους εταίρους «θολώνει». Και συνυπολογίζοντας και τις εσωτερικές διαφωνίες στην τρόικα το μόνο που μπορεί να διαβεβαιώσει τους υψηλούς συνομιλητές του είναι πως «θα το πάει μέχρι τέλους» αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για την ψήφιση των μέτρων και την προώθηση όλων των προαπαιτούμενων τα οποία ναι μεν υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, ουδείς όμως φρόντισε να υλοποιήσει στο σύνολό τους.

Το πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα ψηφιστεί μέχρι την προσεχή Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ουδείς από τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα πάρει επάνω του το ενδεχόμενο ενός σοβαρού «ατυχήματος» που θα οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις -τις οποίες εν πολλοίς περιέγραψε με την τελευταία του δήλωση ο κ. Σαμαράς μιλώντας όχι μόνον για οικονομικές αλλά και για πολιτικές επιπτώσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v