Συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη

Καθοριστικής σημασίας για τη συνοχή της κυβέρνησης είναι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη
Καθοριστικής σημασίας για την ψήφιση των μέτρων και τη συνοχή της κυβέρνησης είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει o πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι στόχος είναι η παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά και έθεσε ως στόχους στη διαπραγμάτευση να έλθουν
αμέσως "όσο γίνεται περισσότερα χρήματα" και να
διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. "Η χώρα δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα", τόνισε χαρακτηριστικά.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση και η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τα μέτρα και εν συνεχεία τον προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο που η τρόικα φέρεται να δέχεται την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, έστω και στα θεσμικά θέματα ,π.χ. όπως οι άδειες των εργαζομένων, γεγονός που πιστεύουν στην κυβένρηση ότι μπορεί να το εκμεταλλευτούν ώστε ο Φώτης Κουβέλης να ψηφίσει τελικά την Τετάρτη σε ένα άρθρο εργασιακά και δημοσιονομικά μέτρα.

Την «υποχώρηση» της τρόικα έκανε γνωστή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γ.γ Γ. Μέρκος, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Ό, τι μπορείς κάνε»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ πίεσε τον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα συμβάλουν στο να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση . «Ό, τι μπορείς κάνε» φέρεται να του είπαν χαρακτηριστικά, με τον υπουργό Οικονομικών πάντως να μην είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω παραχωρήσεις από την τρόικα.

Επίσης, κατά τη συζήτηση διευκρινίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης μη σχετικής διάταξης στον εφαρμοστικό νόμο (όπως για παράδειγμα ζητήματα του Υπουργείου παιδείας που βρίσκονται εκτός μνημονίου)

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν επίσης ζητήματα σχετικά με διορθώσεις και βελτιώσεις που είναι αναγκαίες στο εφαρμοστικό νόμο σε ό,τι αφορά φορολογικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θέματα των εργαζομένων και των ευαίσθητων ομάδων (ΑμΕΑ).

Η απειλή του Μίμη

Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, κυρίως όμως να ψηφίσει τα μέτρα ,ώστε να αποδυναμωθούν και οι κεντρόφυγες δυνάμεις που υπάρχουν στην ΚΟ της Ιπποκράτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους έως τώρα διαφωνούντες προστέθηκε εκ νέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης που μιλώντας το πρωί στη Βουλή τόνισε ότι δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά, άρα δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, από τη στιγμή που έρχονται σε ένα άρθρο.

"Καλό είναι να ξέρεις ανατομία, αλλά δεν σε κάνει αυτό και χειρουργό, θα καταψηφίσω τα του Εργασίας. Έσπασε γραμμή του μετώπου, δεν μπορώ να αντιμετωπίσω το ασφαλιστικό ως απλό δημοσιονομικό ζήτημα, έπρεπε να φτιάξουμε ένα νέο αποθεματικό, αλλά δεν είδα ουσιαστική επίδραση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Καθοριστικές συναντήσεις

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για την ψήφιση των μέτρων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά. Αν, για παράδειγμα, η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τα μέτρα, δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμα και να τελικά ψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα οριστική απόφαση.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο κατά την κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

Υψώνει τους τόνους ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υψώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους και να απαντήσει στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΚΟ της ΝΔ.

Πηγη: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v