Στον ενικό: Η ζωή μετά το νέο μνημόνιο

Τα προβλήματα της οικονομίας, το νέο πακέτο μέτρων, η επιμήκυνση, το χρέος και η καθημερινότητα των πολιτών που βιώνουν την βαθιά ύφεση και την ανεργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής-τηλεοπτικής εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

  • Real.gr
Στον ενικό: Η ζωή μετά το νέο μνημόνιο
Τα προβλήματα της οικονομίας, το νέο πακέτο μέτρων, η επιμήκυνση, το χρέος και η καθημερινότητα των πολιτών που βιώνουν την βαθιά ύφεση και την ανεργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής-τηλεοπτικής εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου η οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Πράγματι στην Ευρώπη νομίζω ότι υπήρξε μία αρχική υποτίμηση του προβλήματος και πίστεψαν ότι θα δοθεί απάντηση μόνο με την δημοσιονομική προσαρμογή. Νομίζω ότι υπάρχει μετακίνηση σε αυτό» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε όμως πειθαρχία γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ελλείμματα».

«Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά προϋποθέτει ότι θα φτιάξουμε μία οικονομία που δεν θα έχει ελλείμματα, δεν θα χρειάζεται να ικετεύει αριστερά και δεξιά για δανεικά. Άρα αυτός είναι ο δρόμος» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η χώρα πρέπει να «νοικοκυρευτεί» παράλληλα όμως με την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί και το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους. «Πιστεύω ότι όσοι πολιτικοί επί 30 χρόνια και υπουργούσαν και ήταν και βουλευτές- πολλοί από αυτούς έφυγαν άλλοι δεν έφυγαν και παίζουν πολιτικά παιχνίδια- έχουν ευθύνες. Ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ήρθε η ώρα των ευθυνών. Ήρθε η ώρα να μιλάμε με λέξεις που έχουν σημασία» υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης είπε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική στην πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή. «Εμείς θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλη διαφορετική πολιτική που θα μπορέσει να μας δώσει μία αχτίδα χωρίς να περάσουμε από αυτό το δρόμο που έχουμε διαλέξει» υπογράμμισε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. 
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να λάβει η Ελλάδα την διετή επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Όταν πρέπει να κόψεις 11,5 δισ. για να πάρεις το διαβατήριο δυστυχώς δεν είμαστε πειστικοί στην τρόικα για να πούμε ότι θα τα βγάλουμε αυτά την επόμενη χρονιά με την πάταξη της φοροδιαφυγής» ανέφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων επισκιάστηκε από το γεγονός ότι η Ε.Ε και όχι οι ΗΠΑ ή η Ιαπωνία ή η Κίνα επέλεξε ότι αυτός είναι ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης. «Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ πιο ακραίο από τα προγράμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμοζόμενο στην Ελλάδα απέτυχε πλήρως και στους τρεις στόχους που έθεσε: να κάνει βιώσιμο το χρέος, να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, να επανέλθει η οικονομία σε ανάπτυξη. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει πλήρως και δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει στο μέλλον» υπογράμμισε ο Γιώργος Σταθάκης.

Επιπλέον ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όπου εφαρμόστηκαν απέτυχαν και τελικά εγκαταλείφθηκαν. Αναφορικά με τις διαφωνίες των δανειστών της Ελλάδας για τη βιωσιμότητα του χρέους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ τελικά θα αποχωρήσει από την τρόικα. «Το μνημόνιο 3 πρακτικά είναι το τέλος. Θα καταρρεύσει η μνημονική πολιτική. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος σημείωσε ότι η χώρα έχει γίνει τριτοκοσμική με τα μνημόνια. «Τριτοκοσμική είναι η χώρα στην οποία οι νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν για να μπορέσουν να φτιάξουν με αξιοπρέπεια την οικογένεια τους. Τριτοκοσμική είναι μία χώρα που ψάχνει να βγει εμβόλια για τα παιδιά. Στην οποία μπορεί να παγώσουν άνθρωποι γιατί δεν έχουν χρήματα. Αυτή θα είναι η χώρα μας το 2013. Δεν είναι λαϊκισμός είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος και συνέχισε: «Όσοι δεν το βλέπουν θέλουν οφθαλμίατρο. Η Ελλάδα πρέπει να πει κάποια στιγμή μέσα σε αυτή την περιδίνηση ένα ''όχι''. Δεν εννοώ ούτε να κάνουμε τους τσαμπουκάδες της Ευρώπης ούτε τον Γ’ Παγκόσμιο από την ανάποδη».

«Ζούμε από το σταγονόμετρο κάποιων κρατών που ενώ ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε μας κρατάνε στο χείλος του γκρεμού για να μπορούν να μας ελέγχουν. Αυτή είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σήμερα» σημείωσε ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα τι μας φταίει και τι κάνουμε. «Σήμερα δεν υπάρχει ασφάλεια για κανέναν. Η καμπάνα χτυπάει για όλους εκτός από μία χούφτα ολιγαρχών. Το μνημόνιο πέτυχε το στόχο του. Κατέβασε το μισθό του εργάτη. Αυτή η εργασιακή ζούγκλα σήμερα υπάρχει. Είναι πραγματικότητα» σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός.

Διευκρίνισε ότι φιλολαϊκή διαχείριση εντός της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει. «Πρέπει να δώσουμε μάχη για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Να μην πληρωθούν τα χαράτσια. Να δοθεί δυνατότητα να πάρει μία ανάσα ο κόσμος» ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε την άποψη του ότι η χώρα δεν πρέπει να πάρει την επόμενη δόση καθώς τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις τράπεζες και όχι στην πραγματική οικονομία. «Η μερίδα του λέοντος θα πάει για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να γίνει. Δεν θα βοηθήσει . Θα κάνει κακό» είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας τα χρήματα αυτά θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος που είναι μη βιώσιμο και τελικά δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες να ρίξουν χρήματα στην αγορά. «Για να πετύχει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή να ξαναγίνουν βιώσιμες, δεν αρκούν τα κεφάλαια από τον EFSF. Πρέπει να τραβήξουν κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα. Η επανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν θα λειτουργήσει και οι τραπεζίτες γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν πτωχευμένοι και μετά από αυτή την επανακεφαλαιοποίηση. Τι θα μείνει για την ελληνική οικονομία; Κάποια ψίχουλα που με μαθηματική ακρίβεια θα τείνουν στο μηδέν» κατέληξε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης είπε ότι «για χώρες που έχουν χρέος μεγαλύτερο από 300 δισ. ευρώ βεβαίως υπάρχει ζωή. Ίσως ζωή ζόμπι αλλά υπάρχει. Θα υπάρξει ζωή το θέμα είναι πως θα γίνει πιο εύκολη η ζωή». Ο καθηγητής Οικονομικών ανέφερε ότι μαζί με το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή και ένα «μνημόνιο ανάπτυξης» που θα ακυρώσει ουσιαστικές τις πολλαπλασιαστικές συνέπειες του μνημονίου. «Έχουμε μπροστά μας έναν οδικό χάρτη και πρέπει να τον ακολουθήσουμε. Δεν είναι δυνατόν κάθε μήνα να αλλάζουμε στόχους και στρατηγική. Από τα 30 δισ. ευρώ δεν βλέπω να φτάνουν πολλά στην πραγματική οικονομία. Από τα 44 δισ. ευρώ κάποια σίγουρα θα φτάσουν» υπογράμμισε ο Διονύσης Χιόνης.

Ο αρθρογράφος του Έθνους, Γιώργος Δελαστίκ είπε ότι δεν υπάρχει ζωή για την Ελλάδα εάν το χρέος της παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα περίπου στο 190% του ΑΕΠ. «Στην ναζιστική κατοχή της χώρας ο κόσμος πέθανε από την πείνα το 1941 και το 1942 ήταν καλύτερα ήδη. Και τώρα είμαστε έξι χρόνια συνεχή ύφεση. Αυτό σημαίνει συμφορά μεγαλύτερη από πόλεμο» υπογράμμισε ο Γιώργος Δελαστίκ.

Ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ, Μανώλης Κοττάκης υποστήριξε ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και εκτίμησε ότι ποτέ δεν υπήρξε απόφαση για αποπομπή της Ελλάδας. «Η χώρα θα μείνει στο ευρώ γιατί αναγκαστικά για λόγους γεωστρατηγικής αυτό επιβάλλεται. Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα μείνει στο ευρώ η χώρα; Εάν θα βάλλουν το χέρι στην τσέπη ή εάν θα χαρίσουν λεφτά» ανέφερε ο Μανώλης Κοττάκης και συνέχισε: «Δεν θα πληρώσουμε. Εμείς θα υποκρινόμαστε ότι θα πληρώσουμε και εκείνοι θα υποκρίνονται ότι θα τα πάρουν».

Ο σκιτσογράφος της Real News, Στάθης Σταυρόπουλος σημείωσε ότι η ζωή στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο θα είναι μία κόλαση «με Γερμανό διοικητή και Άγγλο μάγειρα». «Η ζωή θα συνεχίσει μέσα σε μία κόλαση για τους Έλληνες και αυτό φαίνεται ήδη με την φτώχεια που απλώνεται στα νοικοκυριά» υπογράμμισε ο Στάθης Σταυρόπουλος και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές του μνημονίου έχουν ως στόχο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία ειδική οικονομική ζώνη που δεν θα υπάρχουν εργασιακές σχέσεις. «Όλα αυτά έχουν και συνέπειες πάνω στην δημοκρατία. Αν ο φόβος που έχει επικρατήσει στην κοινωνία δεν ανατραπεί θα οδηγήσει σε μαρασμό» σημείωσε ο σκιτσογράφος της Real news.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v