Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς

Πηγές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός. Δημοσιεύτηκε έγγραφο - περίγραμμα της συμφωνίας. Στο Κάιρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

  • Real.gr
Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς
Μπορεί η βόμβα που εξερράγη σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ να δυσκόλεψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, ωστόσο πηγές του Reuters αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρώτος που έκανε λόγο για συμφωνία είναι Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο οποίος έχει ενημέρωση για τις συζητήσεις που γίνονται στο Κάιρο. Επίσης, πηγή από την Αίγυπτο είπε πως υπάρχει συμφωνία και πως θα ανακοινωθεί αργότερα. Ισραηλινές πηγές τόνισαν πως έχει συμφωνηθεί να υπάρξει εκεχειρία, ωστόσο αυτό δεν θα οδηγήσει το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Αμέσως μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ, αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις από την πλευρά του Ισραήλ «τάραξαν» τη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη συζήτηση που είχε στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ Μόρσι. Η αιγυπτιακή πλευρά συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ύστερα από οκτώ μέρες εχθροπραξιών.

Στο Τελ Αβίβ, το οποίο είχαν βάλει αυτές τις ημέρες στο στόχαστρό τους οι μαχητές της Χαμάς, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο χτυπήθηκε κοντά στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και το στρατιωτικό επιτελείο.

Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική και ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ακλόνητη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ». Η έκρηξη, η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές προκλήθηκε από βόμβα η οποία είχε τοποθετηθεί στο λεωφορείο, έτυχε πανηγυρισμών από την πλευρά των Παλαιστινίων και «τάραξε τα νερά» στην προσπάθεια για εκεχειρία. Ήταν η πρώτη επίθεση στην πρωτεύουσα του Ισραήλ από το 2006.

Στη Γάζα, το Ισραήλ εκτόξευσε περισσότερες από 100 ρουκέτες, «χτυπώντας» ένα σύμπλεγμα κτιρίων της Χαμάς, ενώ από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μικρό παιδί, δύο χρονών.

Δημοσιεύτηκε έγγραφο - περίγραμμα της συμφωνίας για εκεχειρία

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στο Ισραήλ δημοσίευσε ένα περίγραμμα συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, η οποία  - όπως αναφέρει - θα έχει διάρκεια 72 ωρών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, κάτι που είχε επανειλημμένα ζητήσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το Ισραήλ θα έπρεπε να σταματήσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και σε ανώτατους αξιωματικούς και να υποσχεθεί ότι θα αναζητήσει τρόπους ώστε να «χαλαρώσει» τον αποκλεισμό της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς από την πλευρά της θα δεσμευόταν να μην χτυπήσει κανέναν ισραηλινό στόχο και να διασφαλίσει πως όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις στην Παλαιστίνη θα σταματήσουν τις επιθέσεις.

Επέστρεψε στο Κάιρο ο Μπαν Κι Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επέστρεψε στο Κάιρο για να συναντηθεί εκ νέου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπαν είχε επισκεφθεί τη Δευτέρα το βράδυ το Κάιρο για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ την Τρίτη με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι και τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μοχάμεντ Μόρσι, ο Μουν είπε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν. Όμως όσο γίνεται αυτό άμαχοι εξακολουθούν να πεθαίνουν». Εξάλλου, καταδίκασε την επίθεση η οποία σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Τελ Αβίβ.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v