Οι διαβόητες γκάφες της ΝASA

Την ώρα που το «Curiosity» οργώνει τον Άρη ψάχνοντας για ίχνη ζωής

  • Real.gr
Οι διαβόητες γκάφες της ΝASA
Την ώρα που το «Curiosity» οργώνει τον Άρη ψάχνοντας για ίχνη ζωής, δικαιώνοντας τους κόπους ετών της NASA, μας έρχονται στον νου λιγότερο ένδοξες στιγμές του διαστημικού προγράμματος…

Η ιστορία της NASA είναι συνυφασμένη με την κατάκτηση του διαστήματος και τις πλέον χρυσές σελίδες -πλέον- της προσπάθειας του ανθρώπου να «δαμάσει» το άγνωστο σύμπαν.

Κάθε επιτυχία ωστόσο μετρά συνήθως στην ιστορία της μια σειρά από αποτυχίες, παραλείψεις και λάθη τρομερά.
Ας δούμε λοιπόν τις λιγότερο ένδοξες στιγμές της NASA: από αποτυχημένα projects και ακυρωμένες προσπάθειες μέχρι και παταγώδεις αποτυχίες…

Στις 6 Δεκεμβρίου 1957, μόλις δύο μήνες μετά τη διαστημική επιτυχία των Σοβιετικών, την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο: η μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος είχε ήδη ξεκινήσει και όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τον λυσσαλέο ανταγωνισμό Σοβιετικής Ένωσης και Αμερικής.

Κι εκεί που οι Σοβιετικοί είχαν πετύχει με τον Sputnik, οι Αμερικανοί θα αποτύγχαναν παταγωδώς με τον… Kaputnik. Ο πύραυλος που μετέφερε τον δορυφόρο Vanguard TV3 κατάφερε να εγκαταλείψει το έδαφος για 1,5 ολόκληρο μέτρο, πριν ανατιναχθεί με εξόχως ντροπιαστικό τρόπο.
 
Η αμερικανική κοινωνία απαιτούσε ωστόσο επιτυχίες, με την εφημερίδα «New York Herald Tribune» να παρατηρεί σχετικά: «στείλτε επιτέλους κάτι σε τροχιά εκεί πάνω»! Τον επόμενο χρόνο, οι ΗΠΑ θα εκτόξευαν επιτυχώς τον πρώτο τους δορυφόρο και θα ίδρυαν τη NASA.

Πηγή: techit.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v