Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Navarino Environmental Observatory πόλος έλξης της επιστημονικής κοινότητας

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Το ερευνητικό κέντρο είναι αφιερωμένο στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  • Real.gr
Το Navarino Environmental Observatory πόλος έλξης της επιστημονικής κοινότητας
Με στόχο να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό χώρο περιβαλλοντικής έρευνας, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και θα αναπτύσσουν νέα ερευνητικά πεδία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Το ερευνητικό κέντρο -που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, στη Μεσσηνία- είναι αφιερωμένο στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Για την υλοποίηση του εργαστηρίου, το οποίο τοποθετεί τη Μεσσηνία στο κέντρο του παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος και της εκπαίδευσης για περιβαλλοντικά θέματα, ένωσαν τις δυνάμεις τους το ερευνητικό κέντρο Bert Bolin του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ο φορέας ανάπτυξης του Costa Navarino, ΤΕΜΕΣ.













Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του ΝΕΟ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Kare Bremer, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, ο καθηγητής Γεώργιος Κοντόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο καθηγητής Γρηγόριος Σκαλκέας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, η Πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών, καθηγήτρια Barbara Cannon και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημείωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος που στην περιοχή μας τη Μεσσηνία, έχει δημιουργηθεί ένας διεθνούς εμβέλειας επιστημονικός κόμβος, που αφήνει το σημάδι του στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Η ύπαρξη του ΝΕΟ και το σημαντικό έργο που γίνεται εδώ, αποτελεί κίνητρο και παράδειγμα για όλους μας για να ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας και να λειτουργούμε με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Η πολιτική που ακολουθούμε στην Costa Navarino, το να διαφυλάσσουμε και να προβάλλουμε τη μεγαλύτερη αξία που έχουμε, το φυσικό πλούτο, είναι μονόδρομος για όλους μας».







Η «γέννηση» του ΝΕΟ

Η γέννηση του εργαστηρίου χρονολογείται τέσσερα χρόνια πριν, το 2008, όταν το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης ήρθε σε επαφή με την ΤΕΜΕΣ προκειμένου να ανεγερθεί ένα ερευνητικό κέντρο στα νότια της Πελοποννήσου. Η Μεσσηνία επιλέχθηκε χάρη στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, με το Costa Navarino να συγκεντρώνει τα βλέμματα λόγω της ισχυρής δέσμευσής του προς το περιβάλλον, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Η Ελληνο-σουηδική σύμπραξη επισφραγίστηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν το Δεκέμβριο του 2009 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τριών εταίρων.





Τα πεδία που άπτονται της ερευνητικής δραστηριότητας του νέου εργαστηρίου εκτείνονται στη γεωλογία, τη γεωμορφολογία, την ατμοσφαιρική σύνθεση, το νερό, τη δενδροκλιματολογία και την κλιματική αλλαγή. Ηδη από τον Απρίλιο του 2011, λειτουργεί ο σταθμός για την ατμοσφαιρική έρευνα, με τα πρώτα αποτελέσματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση να βρίσκονται υπό εξέταση. Εκτός της επιστημονικής κοινότητας, το ΝΕΟ είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες, σχολεία και Πανεπιστήμια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v