Δ. Αβραμόπουλος: Να εγκαταλείψουν τα Σκόπια τη ρητορική του παρελθόντος

«Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που χρειάζονται» ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

  • Real.gr
Δ. Αβραμόπουλος: Να εγκαταλείψουν τα Σκόπια τη ρητορική του παρελθόντος
«Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που χρειάζονται και θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, ώστε να φτάσουμε σε λύση», ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ήδη από το 2009 την έναρξη διαπραγματεύσεων και ότι στη φετινή έκθεση επαναλαμβάνει την ίδια πρόταση. «Η δική μας άποψη είναι ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ δεν είναι θέμα τεχνοκρατικό, αλλά καθαρά πολιτικό», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, για τον καθορισμό του πλαισίου και των βασικών παραμέτρων της λύσης και σημείωσε ότι «χάρη στην πρωτοβουλία μας αυτή, ενεργοποιήθηκε εκ νέου η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτή να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα με ουσιαστικό τρόπο για την επίτευξη λύσης».

«Για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως το θέμα της ονομασίας είναι πλέον καθοριστικό στοιχείο, με ξεκάθαρους όρους, για την εκπλήρωση του κριτήριου των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, δήλωσε πως θα αξιολογήσει, με βάση έκθεση της Επιτροπής, όχι μόνο τα βήματα για την εκπλήρωση του κριτήριου της καλής γειτονίας, αλλά και την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Με την επίτευξη λύσης, το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να δώσει εντολή στην Επιτροπή για την προετοιμασία του διαπραγματευτικού πλαισίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η υποστήριξη, από το Συμβούλιο, της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που προσδιορίζει το πλαίσιο και τις ακριβείς παραμέτρους διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια. Είναι μήνυμα θετικό και ειλικρινές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια «θα εγκαταλείψουν τη ρητορική του παρελθόντος και θα ανταποκριθούν στις θετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτό το ζήτημα, με μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του καθενός. Μια λύση που θα απελευθερώσει το δυναμικό των σχέσεων μας, θα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v