Διεργασίες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Με ποιον ζήτησε συνάντηση ο πρόεδρος της χώρας. Δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους αντάρτες. Τι του απαντούν.

  • Real.gr
Διεργασίες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μποζιζέ, δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την συμμαχία των ανταρτών του κινήματος Σελέκα και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2016.

Σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Τόμας Γιαγί Μπόνι, στην πρωτεύουσα Μπαγκουί δήλωσε έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γκαμπόν χωρίς όρους.

Οι Σελέκα πλησίασαν την πρωτεύουσα σε απόσταση 75 χιλιομέτρων, έτοιμοι να προελάσουν, γεγονός που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για τον Μποζιζέ, ο οποίος ηγείται της πρώην γαλλικής αποικίας εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Ζήτησε συνάντηση με τον Ολάντ

Στο μεταξυ, ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ζήτησε να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Μπόνι Γιάγι με θέμα την κρίση στην Κεντρική Αφρική.

"Επωφελούμαι από την ευκαιρία για να απευθύνω στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τη διαθεσιμότητά μου να τον συναντήσω, αν το πρόγραμμά του το επιτρέπει. Πιστεύω πως στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τα βαθιά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αυτή τη χώρα που έχει υποφέρει πολύ, αφημένη στην τύχη της", δήλωσε ο Φρανσουά Μποζιζέ.

Τι λένε οι αντάρτες

Ο συνασπισμός των ανταρτών Seleka στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα σκεφθεί την πρόταση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ωστόσο σκοπός της οργάνωσης δεν είναι να συμμετάσχει στην υπάρχουσα κυβέρνηση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

"Σημειώνω τις προτάσεις του. Πρέπει να συναντηθούμε για να τις μελετήσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Seleka Έρικ Μάσι στον τηλεοπτικό σταθμό France 24. Είπε πως οι αντάρτες θέλουν επίσης να δουν τι εγγυήσεις θα τους δοθούν.

"Ξέρω πως ο σκοπός των Seleka δεν είναι να εισέλθουν σε μία κυβέρνηση αλλά να επιτρέψουν στο λαό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα προς την ανάπτυξη και την αυτοεκπλήρωση", είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v