Έκκληση για ειρήνη από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Έκπληξη στους διεθνείς αναλυτές προκάλεσε το περιεχόμενο του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

  • Real.gr
Έκκληση για ειρήνη από τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Έκπληξη στους διεθνείς αναλυτές προκάλεσε το περιεχόμενο του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο ηγέτης της Βόρειας στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς το λαό για τη νέα χρονιά απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που τυπικά βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση, απουσία συνθήκης ειρήνης που θα τερματίσει την ένοπλη σύγκρουση της περιόδου 1950-53.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να αποτελεί στροφή από την παραδοσιακή μορφή που επέλεγε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να δημοσιοποιεί τις πολιτικές του προτεραιότητες για το νέο έτος μέσα από εκτενές άρθρο που δημοσιευόταν ανήμερα της πρωτοχρονιάς στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.

Βέβαια, η Βόρεια Κορέα και κατά το παρελθόν είχε προτείνει «κλάδο ελαίας» και η ομιλία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή πολιτικής στάσης από το σκληροπυρηνικό καθεστώς της χώρας του, που σε κάθε ευκαιρία απειλεί τη Νόται Κορέα και τις ΗΠΑ.

Η χώρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται χρονίως αντιμέτωπη με το φάσμα της φτώχειας του πληθυσμού της προκαλεί συχνά εντάσεις στην περιοχή. Η πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς το Δεκέμβριο, με τον οποίο τέθηκε σε τροχιά επιστημονικός δορυφόρος, προκάλεσε διεθνή ανησυχία.

Το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν το πρώτο βορειοκορεάτη ηγέτη τα τελευταία 19 χρόνια. Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ σπάνια μιλούσε δημοσίως επιλέγοντας να διατυπώνει την πολιτική του ατζέντα μέσω της αρθρογραφίας του στις κρατικές εφημερίδες.

Προλειαίνει το έδαφος για βοήθεια

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, η δημόσια δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ουν για ειρήνευση εμπεριέχει το μήνυμα ότι επιθυμεί να τερματίσει την αντιπαράθεση μεταξύ των δυο κρατών, κάτι που θα μπορούσε να συνδεθεί με την έκκληση της Βόρειας Κορέας για την επανέναρξη του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από τη Νότια Κορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v