Γαλλία: Την άνοιξη τα σχέδια της κυβέρνησης για τις περικοπές δαπανών

Η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση θα κάνει κατά τους προσεχείς μήνες τους σχεδιασμούς για το πού να εστιαστούν οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών το 2014.

  • Real.gr
Γαλλία: Την άνοιξη τα σχέδια της κυβέρνησης για τις περικοπές δαπανών
Η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να περιστείλει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο, που έχει θεσπίσει η ΕΕ, θα κάνει κατά τους προσεχείς μήνες τους σχεδιασμούς για το πού να εστιαστούν οι μειώσεις των δημοσίων δαπανών το 2014, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο του 2013, ο Ερό είπε ότι θα καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εξαμηνιαίας δράσης με προτεραιότητα την επιστροφή της γαλλικής οικονομίας στην ανάπτυξη, την αναχαίτιση του κύματος της ανεργίας και τον εντοπισμό των κατηγοριών δημοσίων δαπανών που μπορούν να μειωθούν.

Το 2014 η κυβέρνηση Ερό προγραμματίζει μειώσεις δημοσίων δαπανών που αθροιζόμενες ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ, ώστε μεταξύ άλλων να μειωθεί το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Εντούτοις, αναλυτές χαρακτηρίζουν δύσκολη την επίτευξη του στόχου το 2014, την ώρα που φέτος οι δημόσιες δαπάνες πρόκειται να καθηλωθούν στο επίπεδο του 2012. «Μετά την άνοιξη θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας για εξοικονόμηση δαπανών», είπε στους υπουργούς του ο κ. Ερό.

«Δεν πρόκειται για οριζόντια και άνευ διακρίσεων περικοπή δαπανών, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. του προέδρου Νικολά Σαρκοζί) αλλά την περικοπή αλληλεπικαλυπτόμενων δαπανών και της σπατάλης», έγραψε ο Ερό σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η απογευματινή εφημερίδα Λε Μοντ.

Με την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να παραδέχεται ότι ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει ως τον Απρίλιο τον στόχο για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2013 με 0,8%, που αναλυτές θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το Παρίσι ίσως επιδιώξει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ το να του δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας, που σήμερα βρίσκεται στο 4,5%, κάτω από το θεσπισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ακόμα κι αν της δοθεί ένας επιπλέον χρόνος η κυβέρνηση Ολάντ μπορεί να δυσκολευτεί να αποσπάσει τη συναίνεση των μελών της Εθνοσυνέλευσης στις σχεδιαζόμενες περικοπές, πολύ περισσότερο που αρκετοί είναι δήμαρχοι και πιθανότατα θα αντιδράσουν σε μειώσεις του προσωπικού των δήμων και τη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, εν όψει και των δημοτικών εκλογών του 2014.

Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση να νομοθετήσει ή να εξηγήσει περικοπές για τους δάσκαλους, τους μηχανοδηγούς των τρένων, τους οδηγούς λεωφορείων και εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, που αποτελούν εξάλλου και σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων. Σήμερα οι δημόσιες δαπάνες ανέρχονται στο 56,3% του γαλλικού ΑΕΠ.

Πάντως η ζήτηση γαλλικών χρεογράφων παραμένει αμείωτη και τα επιτόκια έπεσαν στην πρώτη δημοπρασία της χρονιάς σήμερα, παρά το ότι ο Moody's τον Νοέμβριο υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Παρισιού, όπως και ο Standard&Poor's, στερώντας από τη Γαλλία το τριπλό Α. Τη βέλτιστη αξιολόγηση του γαλλικού αξιόχρεου διατηρεί μόνον ο Fitch.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε οι προσλήψεις και οι απολύσεις να γίνουν πιο πολύ ευέλικτες, ανεξάρτητα από το εάν προκύψει συμφωνία με τα συνδικάτα των εργαζομένων στην διαπραγμάτευση που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο πριν από τον Απρίλιο που θα προβλέπει οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι να συμμετέχουν σε εταιρικά ΔΣ, τα συνδικάτα να έχουν λόγο για τις κρίσιμες εταιρικές αποφάσεις, χάνοντας κάποια άλλα δικαιώματά τους στους εργασιακούς χώρους.

Την ώρα που στη σκιά της οικονομικής δυσπραγίας η δημοφιλία Ολάντ είναι καθηλωμένη στο 36%, ανακοινώθηκε ότι σύμβουλος για την βελτίωση του προεδρικού προφίλ αναλαμβάνει άμεσα ο τέως παρουσιαστής τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων Κλοντ Σεριγιόν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v