Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στο Real.gr

«Είναι πολύ λογικό Βουδούρης και Μουτσινάς να χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν προκύψουν ποινικές ευθύνες και για άλλο πρόσωπο πέραν του Παπακωνσταντίνου να γίνει και νέα Προκαταρκτική Επιτροπή».

  • Real.gr
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στο Real.gr

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

Σοβαρές αιχμές για προσυμφωνία των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με συνέντευξή του στο Real.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. «Τα γεγονότα «μιλούν» από μόνα τους. Εδώ και έξι μήνες οι δυο βουλευτές έχουν ψηφίσει σχεδόν τα ίδια με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν συμφώνησαν με καμία από τις επιλογές του κόμματος που τους εξέλεξε. Το αν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφορά. Αφορά εκείνους και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στην πανσπερμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ λογικό να χωράνε οι πάντες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ επισημαίνει με νόημα: «Φρονώ ότι με τη στάση τους επιζητούσαν την απομάκρυνσή τους από τη ΔΗΜΑΡ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα Προκαταρκτική Επιτροπή αν στη συνέχεια προκύψουν ποινικές ευθύνες και για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Ερωτώμενος χαρακτηριστικά αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο απαντά: «Πολιτικές ευθύνες μπορεί να έχουν πολλοί. Αυτό που εξετάζουμε ως βουλή είναι οι ποινικές ευθύνες. Αν από την προκαταρτική επιτροπή που θα συσταθεί για τον κ. Παπακωνσταντίνου προκύψουν ποινικές ευθύνες για οποιονδήποτε τότε να γίνει και νέα προκαταρτική επιτροπή».

Η συνέντευξη του Ανδρέα Παπαδόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:

Όταν λέτε ότι Βουδούρης και Μουτσινάς στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜΑΡ, τι ακριβώς εννοείτε;

Οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς από την πρώτη μέρα της εκλογής τους επιτίθενται συστηματικά στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος και προσωπικά στον Φ. Κουβέλη. Έφτασαν στο σημείο να λένε ότι είναι πλειοψηφία οι απόψεις τους στη βάση, κοινώς ότι «ο πρόεδρος είναι εκτός γραμμής». Αυτά μόνο ως ανέκδοτα εκλαμβάνονται.

Κάθε μέρα ήταν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, όχι για να προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος, αλλά για να στηρίξουν τις προσωπικές τους επιλογές. Μήνες τα ΜΜΕ ασχολιόντουσαν με τους «δυο αντάρτες βουλευτές». Το ποτήρι ξεχείλισε όταν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την πρόταση άλλου κόμματος, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεστε κάτι περισσότερο από όλα αυτά;

Εκτιμάτε δηλαδή ότι μπορεί και να φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα γεγονότα «μιλούν» από μόνα τους. Εδώ και έξι μήνες οι δυο βουλευτές έχουν ψηφίσει σχεδόν τα ίδια με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν συμφώνησαν με καμία από τις επιλογές του κόμματος που τους εξέλεξε. Το αν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αφορά. Αφορά εκείνους και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, στην πανσπερμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ λογικό να χωράνε οι πάντες.

Την απόφαση, πάντως, ο Ανδρέας Νεφελούδης, στέλεχος του κόμματός σας, τη χαρακτηρίζει «προσωπική απόφαση» του Φώτη Κουβέλη…

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε χρήση του κανονισμού λειτουργίας της βουλής. Άλλωστε, οι δυο βουλευτές τόσες φορές έχουν επικαλεστεί τις δυνατότητες που τους δίνει ο κανονισμός της βουλής… Ας το πράξει μια φορά και ο πρόεδρος του κόμματος! Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Κουβέλης εξάντλησε κάθε περιθώριο για να μείνουν στο κόμμα οι δυο βουλευτές. Φρονώ ότι με τη στάση τους επιζητούσαν την απομάκρυνσή τους από τη ΔΗΜΑΡ. Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις τους.

Αλήθεια πολιτικές ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του ως υπουργού Οικονομικών στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν; Τις αναγνωρίζει η ΔΗΜΑΡ;

Η ΔΗΜΑΡ, όπως ξέρετε κύριε Σκουρή, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα από καμία λίστα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ και ιδιαίτερα ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο Νίκος Τσούκαλης, συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε όλες οι λίστες να έρθουν στο φως. Με βάση το πόρισμα των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Πολιτικές ευθύνες μπορεί να έχουν πολλοί. Αυτό που εξετάζουμε ως βουλή είναι οι ποινικές ευθύνες. Αν από την προκαταρτική επιτροπή που θα συσταθεί για τον κ. Παπακωνσταντίνου προκύψουν ποινικές ευθύνες για οποιονδήποτε τότε να γίνει και νέα προκαταρτική επιτροπή.

Για πολλούς η υπόθεση Βουδούρη-Μουτσινά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια συνολικότερη ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος που ξεκινά…

Υπάρχουν βουλευτές που είναι για τα «εύκολα», που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους επιβίωση με όποιο κόμμα εξυπηρετεί σε κάθε φάση τα δικά τους συμφέροντα. Μετακινήσεις μπορεί να υπάρξουν, ευκαιριακά κόμματα τύπου Καμμένου μπορεί να δημιουργηθούν, όμως κάτι ουσιαστικότερο δεν διαβλέπω. Αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου είναι στρατευμένες στη σωτηρία της πατρίδας και στην αποτροπή της χρεοκοπίας. Με πρώτο μέλημα την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Προσωπικά πιστεύετε πως ο διάλογος που σταμάτησε για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού μπορεί και να ξεκινήσει;

Η ΔΗΜΑΡ δεν είπε όχι στο διάλογο. Είπε όχι στις συναντήσεις κορυφής και στις συγκολλήσεις κομμάτων.

Σας ανησυχούν τα φαινόμενα βίας του τελευταίου διαστήματος;

Τα φαινόμενα βίας και ανομίας το τελευταίο διάστημα γενικεύονται και αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις. Το χειρότερο είναι ότι τα γεγονότα αυτά έχουν πλέον και πολιτική κάλυψη και μάλιστα από κοινοβουλευτικά κόμματα. Τα πανεπιστήμια, οι πλατείες, οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και δεν μπορεί να αποτελούν εστίες ανομίας.

Η ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, έχει επισημάνει τους κινδύνους από τη νομιμοποίηση της βίας. Όσοι εκτρέφουν το αυγό του φιδιού, να είναι σίγουροι ότι θα το βρουν μπροστά τους. Για μας η βία είναι φασισμός όποιο περίβλημα και αν την περιβάλλει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v