Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινίσεις από την Άστον για το Κόσοβο

Δεν έχει δικά της σχέδια για το βόρειο Κόσοβο η Κάθριν Άστον αλλά βασίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνει η εκπρόσωπός της.

  • Real.gr
Διευκρινίσεις από την Άστον για το Κόσοβο
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον δεν έχει τα δικά της σχέδια για την επίλυση της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο, αλλά βασίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σήμερα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ η εκπρόσωπος της κ. Άστον Μάγια Κότσιαντσιτς.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας διέψευσε τα δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας που θέλουν την κ. Άστον να ετοιμάζει το δικό της σχέδιο για το βόρειο Κόσοβο για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Όπως είπε η κ. Κότσιαντσιτς, το σχέδιο της κ. Άστον για το Κόσοβο είναι ουσιαστικά τα συμπεράσματα που υιοθέτησε στα τέλη του περασμένου έτους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναφέρονται λεπτομερώς όλα όσα θα πρέπει να γίνουν από το Βελιγράδι και την Πρίστινα προκειμένου η Σερβία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση και το Κόσοβο να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ.

Στους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας γίνεται αναφορά σε όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μέχρι στιγμής και αφορούν την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίας και τη διάλυση των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κόσοβο.

Η εκπρόσωπος της κ. Άστον επιβεβαίωσε επίσης ότι ο τεχνικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες, θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα, θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου.

Η ΕΕ αναμένει ότι ο τεχνικός διάλογος θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία του επόμενου γύρου των πολιτικών συνομιλιών, σημείωσε η κ. Κότσιαντσιτς και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνοριακών διαβάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Οι τέσσερις διαβάσεις που έχουν ανοίξει λειτουργούν κανονικά, τόνισε.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι θα συνεχίσουν στις 17 Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα αλλά θα συζητήσουν και για το βόρειο Κόσοβο, επισήμανε η εκπρόσωπος της κ. Άστον, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την «ατζέντα» της συνάντησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v