Πακιστάν: Εντολή για σύλληψη του πρωθυπουργού

Τη σύλληψη του Ράζα Πέρβεζ Ασράφ διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, ενώ ακόμη 15 άτομα αναζητούνται με την κατηγορία της διαφθοράς.

  • Real.gr
Πακιστάν: Εντολή για σύλληψη του πρωθυπουργού
Τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράζα Πέρβεζ Ασράφ διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, ενώ ακόμη 15 άτομα αναζητούνται με την κατηγορία της διαφθοράς, γεγονός το οποίο εντείνει την πολιτική κρίση στη χώρα λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Η υπόθεση έχει να κάνει με πιθανή δωροδοκία στον Ασράφ όταν ήταν υπουργός Ενέργειας στο Πακιστάν το 2010 και είχε εγκρίνει την κατασκευή έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν πρόκειται να οδηγήσει στην άμεση απομάκρυνση του πρωθυπουργού από τη θέση του.

Τα μέσα ενημέρωσης του Πακιστάν τονίζουν πως έχουν ήδη αρχίσει διαδηλώσεις στη χώρα, με πολίτες οι οποίοι επικροτούν την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα, τους διαδηλωτές παρακινεί ένας κληρικός, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Ασράφ πρέπει να παραιτηθεί.

Τα τελευταία χρόνια, η δικαιοσύνη και ο στρατός στο Πακιστάν είναι «στα μαχαίρια», ενώ ο προκάτοχος του Ασράφ, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο τον περασμένο Ιούνιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο τον καταδίκασε για άρνηση να ξεσκεπάσει μια υπόθεση διαφθοράς, η οποία αφορούσε τον πρόεδρο της χώρας. Ο Ράζα Πέρβεζ Ασράφ τον διαδέχθηκε, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι δεν θα περάσει καιρός μέχρι και η δική του κυβέρνηση αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι θα πρέπει να συλληφθούν εντός μίας ημέρας, ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως οι δικηγόροι του Ασράφ θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους ώστε να μην εμφανιστεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v