Ισπανία: Παράταση στο βοήθημα για τους μακροχρόνια ανέργους

Η κυβέρνηση παρέτεινε την χορήγηση του βοηθήματος στους μακροχρόνια ανέργους που ξεπέρασαν το όριο του επιδόματος ανεργίας.


  • Real.gr
Ισπανία: Παράταση στο βοήθημα για τους μακροχρόνια ανέργους
Η κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία ανακοίνωσε την εκ νέου παράταση του μέτρου της μηνιαίας βοήθειας ύψους 400-450 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο της χορήγησης επιδόματος ανεργίας, την ώρα που η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας το 26% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Το μέτρο αυτό, σωτήριο για πολλές οικογένειες, είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011, επί της προηγούμενης κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, κι έκτοτε η ισχύς του ανανεώνεται κάθε εξάμηνο.

Η απόφαση για την παράταση του βοηθήματος ελήφθη ενώπιον των «δραματικών συνεπειών» που έχει προκαλέσει η ανεργία, η οποία στα τέλη του 2012 έφθασε στο 26,02% του ενεργού πληθυσμού - ποσοστό που ανέρχεται στο 55% για τους νέους - ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση μετά την εφαρμογή του προγράμματος δραστικής λιτότητας, όπως υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

«Το σχέδιο Prepara, με την χορήγηση 400, ή 450 ευρώ για τους δικαιούχους με παιδιά ή με οικογενειακά βάρη διατηρείται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως ο μηχανισμός βοήθειας θα παραμείνει εν ισχύι «συνεχώς και για όσο το ποσοστό της ανεργίας παραμένει άνω του 20%».

Από την πλευρά του, ο Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο - γενικός γραμματέας των CCOO, μίας από τις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας - ζήτησε ώστε στο πρόγραμμα αυτό να λαμβάνονται υπ' όψη και άνθρωποι που έως σήμερα εξαιρούνταν, μεταξύ αυτών και πολλοί νέοι. Επίσης επέκρινε το όριο του 20% της ανεργίας για την πιθανότητα αναθεώρησης της βοήθειας αυτής, κρίνοντας πως «είναι τόσο υψηλό, που αυτό δεν σημαίνει ακριβώς τίποτε».

Τον Αύγουστο είχε αποφασισθεί η βοήθεια τούτη των 400-450 ευρώ να δοθεί σε ανέργους «που έχουν τουλάχιστον δύο μέλη της οικογένειας υπό την προστασία τους, επιπλέον της συζύγου, ή του/της συντρόφου τους». Όμως όσοι είχαν στον στενό οικογενειακό τους κύκλο έναν συγγενή που κερδίζει περισσότερα από 481 ευρώ (το 75% του κατώτατου μισθού) δεν θεωρούνται δικαιούχοι.

Ερωτηθείσα για το σημείο αυτό της βοήθειας, η υπουργός Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ απάντησε πως «200.000 δικαιούχοι επωφελήθηκαν του σχεδίου μέσα στο 2012». Το βοήθημα αυτό αποτελεί το μόνο έσοδο για πλείστες οικογένειες στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νοικοκυριών που όλα τους τα μέλη είναι άνεργα έφθανε τα 1.833.700 στα τέλη του 2012, δηλ. το ένα στα δέκα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v