Στο τιμόνι η ΝΔ σε τέσσερις δημοσκοπήσεις

Η αλλαγή του κλίματος μετά την εκταμίευση της δόσης έφερε τη Ν.Δ. στην πρώτη θέση των μετρήσεων σε τέσσερις δημοσκοπήσεις. Σταθερά τρίτη η Χ.Α. Δεν βλέπουν χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ οι πολίτες.

  • Real.gr
Στο τιμόνι η ΝΔ σε τέσσερις δημοσκοπήσεις
Η αλλαγή του κλίματος μετά την εκταμίευση της δόσης έφερε τον πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη θέση των μετρήσεων της MRB για τη Real News, της KΑΠΠΑ Research για το Βήμα, της Alco για το Πρώτο Θέμα αλλά και της Rass για την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου της MRB η Ν.Δ. προηγείται με 1,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ικανότητα διακυβέρνησης ανοίγει την ψαλίδα στο 4,6%, από το 1,8% της αντίστοιχης μέτρησης του Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, ενώ τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωρίζουν καθίζηση.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση δίνει: Ν.Δ. 23,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22%, Χρυσή Αυγή 9,2%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,9%, ΔΗΜΑΡ 4,4%, ΚΚΕ 4,3%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς εδραιώνεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 44,4%, έναντι 26,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς για πρώτη φορά το 59,6% δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, όταν τον Φεβρουάριο του 2012 το 71,9% θεωρούσε αρκετά πιθανή μια χρεοκοπία. Η ίδια αξιολόγηση γίνεται και για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, με το 75,8% να το αποκλείει και το 19,2% το θεωρεί πιθανό.

Στο Βήμα της Κυριακής σύμφωνα με την ΚΑΠΠΑ RESEARCH το 22,9% δηλώνει ότι θα ψήφιζε Ν.Δ., το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% Χρυσή Αυγή, το 7,2% ΠΑΣΟΚ, το 5,5% ΚΚΕ, το 4,8% ΔΗΜΑΡ και το 4,6% Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πλειοψηφία (44,2%) θεωρεί ότι μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά είναι καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της δεκαετίας, ενώ μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 33,1%.

Στο 1,5% είναι η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στη μέτρηση της Alco. Ειδικότερα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα, στη δημοσκόπηση για το Πρώτο Θέμα είναι: Ν.Δ. 24,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,4%, ΠΑΣΟΚ 8,6%, ΑΝΕΛ 6,6%, Χρυσή Αυγή 9,7%, ΔΗΜΑΡ 4,8%, ΚΚΕ 5,2%, άλλο κόμμα 5,5% και αναποφάσιστοι 11,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, όπου το 65% των πολιτών έχει την άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν εξαρχής αυτήν την πρόθεση. Επίσης, 8 στους 10 πολίτες θεωρούν σωστή την απόφαση της Βουλής για παραπομπή του πρώην υπουργού.

Σχετικά με τους χειρισμούς του Νίκου Δένδια με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την αντιπαράθεση που αυτά προκάλεσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, 35% συμφωνεί με τη γενικότερη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και 30% δεν παίρνει θέση. Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα, το 62% των πολιτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε εφορίες και τράπεζες, ενώ το 30% δεν έχει αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα Παραπολιτικά, πρώτη βρίσκεται η Ν.Δ. με 25,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,1%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 8,8% και το ΠΑΣΟΚ 5,3%.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 5,2% και το ΚΚΕ με 5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 4,8%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης σε θέματα αιχμής όπως η τρομοκρατία, οι καταλήψεις και οι απεργιακές κινητοποίησεις προκύπτει η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν πρέπει να επιταχθούν οι απεργοί στο μετρό το 54,1% απαντά θετικά και το 41,9% αρνητικά. Μόλις 4% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Για την ανακατάληψη των δημόσιων κτιρίων, το 79,5% των πολιτών δηλώνει σύμφωνο και μόλις το 17,6% διαφωνεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v