Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπη με νέο μπαράζ κινητοποιήσεων η κυβέρνηση

Μετά τις απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα στα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα και τους αγρότες που κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική.

  • Real.gr
Αντιμέτωπη με νέο μπαράζ κινητοποιήσεων η κυβέρνηση
Μετά τις απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα στα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα και τους αγρότες που κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις έως και την Τρίτη, ενώ χειρόφρενο «τραβούν» οι συνάδερφοι τους σε ΟΣΕ και Προαστιακό έως και τη Δευτέρα. Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται και η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο». Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά.

Εν τω μεταξύ, όμως, η απεργία των εργαζομένων σε τρόλει και λεωφορεία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο και οι εργαζόμενοι συνεδριάζουν αυτή την ώρα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους μετά από αυτή την εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι "μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της".

Στο "κάδρο" των κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που προκήρυξε 24ωρης πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των εργαζομένων, στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέες 48ωρες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν σε γενικές συνελεύσεις από τη Δευτέρα.

Το συντονιστικό των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επίταξης για τους συναδέλφους τους στα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, Α. Ραυτόπουλος «πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά».

Κυβέρνηση: Απόφαση-πιλότος οι χειρισμοί στο μετρό

Την ίδια ώρα, απόφαση-πιλότο, μετά από ένα σκληρό κρας τεστ, θεωρούν στην κυβέρνηση τους χειρισμούς στο θέμα των εργαζομένων του μετρό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως μπροστά τους έχουν ένα μπαράζ κινητοποιήσεων από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και η ΠΝΟ η οποία έχει προκηρύξει "προειδοποιητική" 48ωρη απεργία από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Αυτό που διαμηνύουν από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν συζητηθεί με το οικονομικό επιτελείο, τους εκπροσώπους της τρόικας και έχουν περάσει από τη Βουλή.

Μπορούν να συζητήσουν επιμέρους θέματα που αφορούν ειδικές κατηγορίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χωρίς να «πειράξουν» τον Γενικό Προϋπολογισμό και το ενιαίο μισθολόγιο. Το αν θα ακολουθηθεί σε ανάλογες υποθέσεις η «συνταγή» που επιλέχθηκε στο ζήτημα του Μετρό, αυτό θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να σηκώσει, αυτή τη στιγμή, τους τόνους. Θεωρεί ότι της βγήκε και πολίτικα και επικοινωνιακά η υπόθεση του μετρό και δεν θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Κρίνει ότι μετά από το μήνυμα που ήθελε να περάσει κεντρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και δεν θα οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα.

Στους δρόμους δίνουν «ραντεβού» οι αγρότες



Στο μεταξύ, κλιμακώνουν τον αγώνα τους σε όλη τη χώρα οι αγρότες, από τη Δευτέρα, έπειτα από συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου στον Πλαταμώνα Πιερίας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Η προσέλευση στη σημερινή μας συνάντηση, όπου αποφασίστηκε ότι αύριο βγαίνουν όλα τα τρακτέρ έξω, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Θα γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση», αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος.

Η μεγάλη κινητοποίηση συναρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν από αύριο, όπως είπε ο κ. Λιλιόπουλος. Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ θα γίνουν συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών, που όπως αναφέρει ο κ. Λιλιόπουλος είναι πολύ σοβαρά, αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ήδη οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κατεβάσουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο, οι ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v