Κρίση ταυτότητας για το smartphone

Μήπως πρέπει να αντιµετωπίζουµε το smartphone ως υπολογιστή; Σε ποια κατηγορία τελικά υπάγεται;

  • Real.gr
Κρίση ταυτότητας για το smartphone
Μεγάλο ντόρο έχει προκαλέσει η έκθεση της Mary Meeker, πρώην αναλύτριας της Wall Street, με τίτλο State of the Internet [Η κατάσταση του Internet]. Σε αυτήν, η Meeker υπογραμμίζει την άνοδο και την πτώση του μονοπωλίου τής Wintel, υποδεικνύοντας ότι βασικά κορυφώθηκε στην περίοδο μεταξύ των Windows 98 και Windows XP, και υποχωρεί με μερίδιο αγοράς μικρότερο του 35%. Μάλιστα, συγκρινόμενο με τους δείκτες χρήσης των iOS και Android, η Wintel βρίσκεται τώρα στο 35%.

Αυτό είναι κάπως αποπροσανατολιστικό, δεδομένου ότι συγκρίνουμε τη χρήση υπολογιστών αυτή καθαυτή με smartphones. Τυχαίνει απλά να χρησιμοποιούνται για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, όμως και ο desktop υπολογιστής χρησιμοποιείται για τους ίδιους σκοπούς. Η βασική διαφορά εντοπίζεται στη φορητότητα. Μια άλλη διαφορά είναι η ισχύς. Παρότι το βολικό smartphone εκπλήσσει σε σύγκριση με το desktop μηχάνημα, μπορεί όμως να τρέξει μόνο έναν browser, ορισμένες εφαρμογές και διαδραστικούς χάρτες.

Η ιδέα ότι μια μέρα θα έχουμε υπολογιστές τσέπης χρονολογείται από το 1970. Όταν η Microsoft και άλλοι κατασκευαστές δημιούργησαν τα πρώτα "σοβαρά" smartphones, ήταν προφανές ότι οδεύαμε σε μελλοντική σύγκλιση. Η πραγματική επανάσταση ήρθε όταν η Apple οραματίστηκε εκ νέου το προϊόν, με έναν ακαταμάχητο τρόπο, ο οποίος και αποτέλεσε την ταυτότητα της συσκευής.

Σε ποιο σημείο όμως μπορούμε να αποκαλούμε το σημερινό smartphone υπολογιστή; Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με ένα τηλέφωνο με οθόνη αφής, το οποίο έχει πρόσβαση στο cloud και μπορεί να τρέξει έναν στοιχειώδη κώδικα, τα λεγόμενα "apps". Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν τη μικροσκοπική συσκευή για να σερφάρουν στο Web. Έχει γίνει μάλιστα αποδεκτό, στα εστιατόρια, να έχεις αυτές τις συσκευές πάνω στο τραπέζι την ώρα που τρως, ώστε να συμβουλεύεσαι τη Wikipedia, χωρίς ίχνος ντροπής.

Το θέμα μας είναι αν αυτά τα πράγματα είναι υπολογιστές και κατά πόσο είναι συγκρίσιμα με το μηχάνημα που χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή: ένα ισχυρό πολυπύρηνο μηχάνημα με 3ΤΒ αποθηκευτικού χώρου, 16GB κύριας μνήμης και δύο οθόνες 27 ιντσών. Θεωρώ ότι το επιχείρημα μπορεί να προκύψει από το γεγονός ότι το smartphone βρίσκεται στην ίδια αγορά με τον desktop υπολογιστή.

Ένα από τα πιο επιτυχημένα μηχανήματα ήταν το TRS-80. Την εποχή εκείνη υπήρχαν ένας σωρός ανταγωνιστικές συσκευές. Είχαμε τον Commodore PET και αργότερα τον Commodore 64. Πάρτε μια οποιαδήποτε από αυτές τις πρώιμες συσκευές και συγκρίνετέ την με το σύγχρονο smartphone. Για παράδειγμα, το iPhone είναι πιο ισχυρό από το Apple II; Βασικά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι το Apple II. Αν το smartphone κυκλοφορούσε ξανά στην αγορά ως υπολογιστής τσέπης με τηλεφωνικά χαρίσματα, η σύγκριση θα ήταν πολύ ευκολότερη.

Η έξυπνη κίνηση για την Google συγκεκριμένα, θα ήταν να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για desktop PC ώστε να βγάλει οριστικά τη Microsoft από το παιχνίδι. Η Apple έχει σκεφτεί να εντάξει το iOS στη γραμμή παραγωγής των υπολογιστών Mac, όμως αυτό είναι παρόμοιο με την απόφαση της Microsoft να μετατρέψει τα Windows 8 σε λειτουργικό για ένα γιγαντιαίο smartphone που τρέχει σε desktop. Δεν λειτουργεί. Το Android, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο ευπροσάρμοστο.

Θα δούμε πώς όλο αυτό θα εξελιχθεί. Όπως και να ’χει, είναι πασιφανές ότι τα πράγματα αλλάζουν. Ίσως και να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα για όσα μας επιφυλάσσει το μέλλον...

ΠΗΓΗ:e-pcmag.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v