Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστράτευση φέρνει θύελλα στο λιμάνι

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – ναυτεργατών. Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια που συνεχίζουν την απεργία. Στάση εργασίας σε ΜΜΜ.

  • Real.gr
Η επιστράτευση φέρνει θύελλα στο λιμάνι
Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στα λιμάνια, μετά την απόφαση για την πολιτική κινητοποίηση τους από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η ΠΝΟ απάντησε στην επιστράτευση με νέα απόφαση να συνεχίσει την απεργία κανονικά στην Αττική, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου και να άρει την απεργία στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πλοία που θα φτάνουν από τα νησιά θα είναι σε θέση να «δέσουν» αλλά δεν θα μπορούν να αποπλεύσουν από την Αττική. Καθ’ οδόν βρίσκονται ήδη δύο πλοία από την Κρήτη.

Την ίδια στιγμή τα ναυτεργατικά σωματεία βρίσκονται επί ποδός και δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν την απεργία και διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να παραλάβουν τα φύλλα πορείας.

«Όλα τα πληρώματα έξω από τα καράβια. Κανείς δεν παραλαμβάνει φύλλο πορείας. Από εκεί και πέρα θα περιφρουρήσουμε την απεργία μας με όλες τις δυνάμεις μας και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρει και η κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.



Το κλίμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι έκρυθμο και το λιμενικό βρίσκεται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση διαμηνύει, όπως και στην περίπτωση των εργαζομένων στο μετρό, ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί από τις 6 τα ξημερώματα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Επιπλέον η κυβέρνηση δηλώνει δια στόματος του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη κάνει λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» που οδήγησαν σε αδιέξοδο τον διάλογο με τους ναυτεργάτες.



Παράλληλα η ΓΣΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να προκηρύξει την Τετάρτη 24ωρη Παναττική απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους ναυτεργάτες. Το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιστράτευση και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες συμπεριφορές. Επιπλέον τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα προχωρήσουν την Τετάρτη σε στάση εργασίας από τις 12:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα. 

Κοινό μέτωπο με τους αγρότες ζητά η αντιπολίτευση

Κατά την συγκέντρωση συμπαράστασης το απόγευμα στο λιμάνι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα για την επιστράτευση και ζήτησαν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους αγρότες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v