Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προηγμένο εξοπλισμό για τον εμπλουτισμό ουρανίου αγοράζουν οι Ιρανοί

Επιθεωρητές της IAEA είδαν νέες, προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης που προορίζονται για χρηση στο εργοστάσιο στη Νατάνζ

  • Real.gr
Προηγμένο εξοπλισμό για τον εμπλουτισμό ουρανίου αγοράζουν οι Ιρανοί
Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ είδαν  έναν μικρό αριθμό προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης σε ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου όπου το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα τις εγκαταστήσει και θα τις λειτουργήσει, όπως δήλωσε μία διπλωματική πηγή.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Τετάρτη ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν είπε ότι η χώρα άρχισε να εγκαθιστά μια νέα γενιά μηχανών για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιο στο Νατάνζ, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προκαλέσει ενόχληση στις δυτικές χώρες και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η διπλωματική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι οι συσκευές ήταν έτοιμες να εγκατασταθούν στο εργοστάσιο στο Νατάνζ. Η IAEA πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων και αυτών στη Νατάνζ.

Το Ιράν έχει ήδη ενημερώσει την Υπηρεσία ότι σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία νέες συσκευές φυγοκέντρισης IR2-m στο Νατάνζ, κίνηση που δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους ότι θα επιταχύνει τη συγκέντρωση υλικών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια --κατά τον δεδηλωμένο σκοπό της Ισλαμικής Δημοκρατίας-- ή, εάν είναι εμπλουτισμένο σε υψηλότερο βαθμό, να αποτελέσει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για πυρηνικές κεφαλές, κάτι που δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι είναι ο πραγματικός στόχος της Τεχεράνης παρότι η ιρανική κυβέρνηση το διαψεύδει.

Εάν εγκατασταθούν και λειτουργήσουν επιτυχώς οι συσκευές φυγοκέντρισης νέας γενιάς θα είναι σε θέση να εμπλουτίζουν ουράνιο πολύ ταχύτερα από αυτές που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα. Δεν είναι σαφές πόσες τέτοιες συσκευές σκοπεύει το Ιράν να εγκαταστήσει στο εργοστάσιο στη Νατάνζ, που είναι σχεδιασμένο για τη λειτουργία χιλιάδων· ένα ενημερωτικό σημείωμα της IAEA προς τα κράτη-μέλη της με ημερομηνία 31η Ιανουαρίου ανέφερε ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τις 3.000.

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί είπε χθες ότι οι νέες συσκευές είναι κατάλληλες για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%. Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο ως και 20%, κάτι που απέχει, αν και όχι πολύ, από τον εμπλουτισμό κατά 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Οι συνομιλίες που έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψης των επιθεωρητών δεν οδήγησαν σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων ή σε μια ημερομηνία για μια νέα συνάντηση, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως αποτυχία στις προσπάθειες προώθησης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της διένεξης και την αποτροπή ενός πολέμου.

«Παρά τις πολλές δεσμεύσεις του να το πράξει, το Ιράν δεν διαπραγματεύτηκε με καλή πίστη», υποστήριξε ένας δυτικός διπλωμάτης διαπιστευμένος στην IAEA στη Βιέννη, που πάντως δεν παραβρέθηκε στις συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v